Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron cere garanții de securitate "tangibile" din partea NATO pentru Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri Occidentului să ofere Ucrainei garanții de securitate "tangibile și credibile" în lupta împotriva invaziei Rusiei, scrie euronews.com.

El a subliniat că Ucraina "protejează astăzi Europa" și că este în interesul Occidentului ca Kievul să aibă aceste garanții.

Acesta va fi subiectul discuțiilor colective în următoarele săptămâni: să oferim garanții de securitate tangibile și credibile Ucrainei.

-Emmanuel Macron, președintele Franței

El a declarat că diverși membri NATO ar putea oferi aceste garanții pentru moment, în timp ce Ucraina așteaptă să adere la alianță.

Macron a adăugat: "Trebuie să construim ceva între securitatea oferită Israelului (n. red. de către SUA) și aderarea cu drepturi depline" la NATO a Ucrainei.

Războiul "a trezit NATO din somn"

Macron a reamintit că, la un moment dat, a numit alianța de apărare occidentală "moarte cerebrală", dar a spus că invazia Rusiei de anul trecut "a trezit NATO din somn".

"Trebuie să ajutăm astăzi Ucraina cu toate mijloacele pentru a desfășura o contraofensivă eficientă (n. red. împotriva forțelor rusești). Este ceea ce facem în prezent. Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru că ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva luni oferă o șansă chiar și pentru o pace durabilă", a spus Macron.

Macron a cerut, de asemenea, națiunilor UE să cumpere arme europene și să dobândească capacități de atac în profunzime.

"Depinde de noi, europenii, ca în viitor să avem propria noastră capacitate de a ne apăra", a spus el.

Macron se va întâlni cu alți lideri europeni joi, 1 iunie, la Summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE