Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron efectuează prima vizită de stat în Germania după 24 de ani

Emmanuel Macron, președintele Franței, a ajuns duminică în Germania, unde efectuează o vizită de stat de trei zile pentru a consolida relațiile dintre cele două puteri europene. Acesta este prima deplasare a unui șef de stat francez pe care o realizează în Republica Federală Germană în ultimii 24 de ani, relatează Euronews.com.

Programată inițial în iulie 2023, vizita lui Emmanuel Macron în Germania a fost amânată din cauza manifestațiilor violente, declanșate în Franța după ce polițiștii au împușcat mortal un adolescent de 17 ani.

Aceasta este prima vizită de stat pe Emmanuel Macron o efectuează în Germania, după cea realizată de Jacques Chirac în anul 2000, cu toate că liderul de la Élysée a mai efectuat deplasări în statul german pentru a discuta despre politica externă și Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, au fost întâmpinați de președintele german, Frank-Walter Steinmeier, în contextul în care Germania celebrează 75 de ani de la intrarea în vigoare a Constituției sale, de după al Doilea Război Mondial.

Steinmeier a organizat duminică seara un banchet în cinstea lui Macron la Palatul Bellevue din Berlin.

Cei doi șefi de stat se vor deplasa luni la Dresda, unde Emmanuel Macron va susține un discurs. Ulterior, marți este programată o vizită în orașul Muenster din vestul Germaniei.

Vizita de stat se va încheia cu o întrevedere între Macron, cancelarul german Olaf Scholz și miniștrii din ambele țări la o casă de oaspeți guvernamentală din afara Berlinului.

Germania și Franța, cele mai mari economii ale UE, sunt considerate principalii promotori ai integrării europene, în pofida unor divergențe politice. La începutul acestui an, cele două state au avut poziționări diferite dacă țările occidentale ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina.

Macron nu a exclus trimiterea de militari în Ucraina, cu toate că Scholz s-a distanțat rapid de aceste remarci. Chiar și în aceste condiții, ambele state susțin în continuare Guvernul de la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE