Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elveția se alătură unei inițiative europene de apărare. „Scutul cerului european” presupune achiziții comune de sisteme de apărare

Elveția, țară neutră din punct de vedere militar, participă la un proiect de apărare aeriană la nivel european inițiat ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Țara alpină este a doua națiune neutră, după Austria, care se alătură Inițiativei europene „Scutul cerului european”, lansată de Germania anul trecut. Cele două țări au precizat că aderarea la această inițiativă nu va implica participarea la conflicte militare internaționale.

Viole Amheard, ministrul Apărării din Elveția: ”În acest fel, consolidăm cooperarea la nivel european și, împreună cu Austria și cu celelalte 17 țări participante, contribuim la securitatea Europei. Împreună cu Austria, ne-am expus rezervele privind neutralitatea într-o declarație suplimentară, de exemplu excluzând în mod explicit orice participare sau implicare în conflicte militare internaționale.”

19 țări europene s-a alăturat inițiativei

Până acum, 19 țări europene s-au alăturat acestei inițiative. Franța a criticat însă proiectul. Unul dintre motivele invocate este că elemente cheie precum rachetele Arrow 3 și Patriot sunt fabricate în afara Europei. În acest fel, nu ar fi garantată aprovizionarea constantă.

Boris Pistorius, ministrul Apărării din Germania: ”Faptul că sistemele noastre (de apărare aeriană n.r.) trebuie să funcționeze împreună va fi și mai important în următoarele decenii decât a fost în trecut. Este motivul pentru care luăm astfel de măsuri, fără a fi nevoie de o integrare cu sistemele NATO în fiecare caz în parte.”

„Scutul Cerului European” reprezintă o inițiativă a mai multor țări din Europa de a face împreună achiziții în vederea creării unui sistem european de apărare antiaeriană comun. Este vorba de sisteme IRIS-T pentru interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, sistem Patriot produs în Statele Unite și rachete antibalistice hipersonice dezvoltate de Israel și Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE