Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii români care vor să studieze în străinătate, în pericol de a rata admiterea la facultate din cauza grevei profesorilor

Posibila decalare a examenului de Bacalaureat din cauza grevei profesorilor ar putea periclita șansele elevilor care vor să studieze în străinătate. Într-un interviu acordat Euronews România, o membră a Consiliului Elevilor din cadrul unui liceu din Iași a explicat că unii dintre tineri au achitat deja taxe pentru cazare și sunt nevoiți să trimită diploma de Bacalaureat până într-un termen limită pentru a putea fi declarați oficial admiși la facultate și cu cât se așteaptă mai mult, cu atât ”se poate întâmpla să nu meargă la facultate anul acesta”.

Gabriela Grigoraș este elevă în clasa XII-a la Colegiul ”Costache Negruzzi” din Iași. Tânăra, care este membră a Consiliului Elevilor, a povestit, în direct la Euronews România, că vrea să urmeze cursurile unei facultăți din Olanda,, iar respectiva instituție de învățământ superior îi cere să trimită diploma de Bacalaureat până la sfârșitul lunii august. În caz contrar, tânăra riscă să piardă banii pe care i-a plătit deja pentru cazare.

”Noi suntem admiși, cu condiția să oferim diploma de Bacalaureat într-un termen limită. Unele facultăți au un termen limită mai generos. La mine facultate îmi oferă timp până la 31 august să le ofer diploma de Bac și foaia matricolă finală, dar sunt facultăți la care colegii mei trebuie să trimită diploma pentru a-și putea lua cazarea, ceea i-ar putea opri din a-și continua studiile în afară dacă nu găsesc la timp cazarea.

Sunt colegi care nu și-au putut lua pentru că singurul mod prin care ei își pot lua cazare este prin a avea oferta finală a facultății. La mine cazarea este deja luată. Am plătit deja foarte mulți bani. Am semnat contracte, iar dacă nu pot să trimit diploma de Bacalaureat, banii aceia sunt pierduți”, a afirmat Gabriela Grigoraș.

În situația în care calendarul examenelor s-ar modifica din cauza grevei profesorilor, iar Bacalaureatul s-ar susține la o altă dată, numeroși tineri care vor să învețe în străinătate riscă ”să nu meargă la facultate anul acesta”.

”Ne-ar pune la risc pe mulți. (...) Am colegi care trebuie să trimită în iulie diplomele de Bacalaureat. Deja sunt rugați de facultăți să le trimită, dar cum examenul nu l-au dat nu au ce să facă.

Cu cât se așteaptă mai mult cu atât se poate întâmpla să nu meargă la facultate anul acesta”, a mai spus eleva.

De asemenea, Gabriela Grigoraș a mai spus că susține protestul profesorilor pentru a cere salarii mai mari.

”Noi susținem profesorii. I-am susținut de la început pentru că mi se pare normal să ceară mai mult pentru că ei depun un efort extrem de mare să ne educe pe noi, să ne ajute să devenim persoanele care vor ajuta România să crească.

Cred c-ar trebui să-i susținem chiar dacă ne pune pe noi în risc”, a mai precizat tânăra.

Părinții susțin protestul profesorilor pentru salarii mai mari: ”Toate aceste lucruri nu se pot face fără o finanțare adecvată”

La rândul său, Eugen Ilea, vicepreședinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), și-a exprimat speranța că greva profesorilor nu va da peste cap calendarul examenelor, iar data Bacalaureatul nu va fi modificată.

”Avem temerile atât noi părinții, cât și elevii de clasa a XII-a , că acest calendar va fi mutat și copiii care își doresc un parcurs educațional în afara statului român nu pot putea cere înscrierea către acele universități.

Ne bucurăm că acest calendar rămâne cum era stipulat. Să sperăm că și lucrurile din punct de vedere al sindicatelor se vor liniști și vor primi ceea ce și-au dorit.

Secretatul de stat a dat asigurări că vor face tot posibilul astfel încât cele două examene (Evaluarea Națională și Bacalaureatul) să fie date în timp util.

Avem nevoie de infrastructură și de resurse umană și toate aceste lucruri nu se pot face fără o finanțare adecvată”, a concluzionat Eugen Ilea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE