Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul modul al anului școlar 2022-2023 se încheie azi. Elevii intră în prima vacanță, o săptămână

Structura anului școlar a tot suferit modificări în ultimii doi ani. Anul acesta, semestrele au fost înlocuite cu cinci module de învățare. Primul se încheie astăzi, așa că de luni toți elevii intră în vacanță pentru o săptămână.

Cum este structurat anul școlar 2022-2023

Este pentru prima oară când toți elevii sunt în vacanță. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.

Această perioadă de odihnă este instituită de reforma învățământului care structurează anul școlar pe cinci module, față de semestrele sau trimestrele anterioare. Modulul al doilea va începe după această vacanță de o săptămână și va dura până pe 22 decembrie.

Urmează clasica vacanță de sărbătorile de iarnă. Apoi cursuri, de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie, sau vineri, 17 februarie, de data aceasta la decizia inspectoratelor școlare județene.

În mod logic, și vacanța va fi acordată diferit, o săptămână, în perioada 6 – 26 februarie. Mai există vacanța de Paști, între vineri, 7 aprilie, până marți, 18 aprilie 2023. Modulul 5 va închide anul școlar, pe 16 iunie.

Pare un sistem oarecum complicat dar vom vedea care sunt rezultatele.

România are un procent scăzut la evaluările PISA. 41% dintre elevii români cu vârste de 15 ani nu au reușit să atingă un nivel minim, încadrându-se în zona analfabetismului funcțional. Raportul BRIO din 2021 confirmă acest lucru, semnalând un lucru mai grav: aproape jumătate dintre elevii aflați la nivel minim funcțional, sunt, potrivit raportului, „la baza absolută a capacității testului de a măsura ceva”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE