Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Instanța spune că faptele s-au prescris în baza deciziei CCR

Elena Udrea scapă de dosarul Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, încetarea procesului penal împotriva fostului ministru al Turismului în această speță, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Acceaşi soluţie a fost dispusă şi în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.

Ce a decis instanța

„Solutia pe scurt: În temeiul art.250 ind.2 Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a popririi luată faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA prin ordonanţa din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi măsura sechestrului asigurator instituită faţă de aceeaşi inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală.

În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art.272 alin.1 şi 2 şi art.275 alin.6 Cod de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului din oficiu, în cuantum de 340 lei, se acoperă din sumele avansate din fondul Ministerului Justiţiei. Executorie. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare.

Respinge cererea de suspendare a judecăţii, formulată de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în temeiul art.413 alin.1 ind.1 coroborat cu art.2 din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14.03.2023. Pe fondul cauzei, amână pronun?area la data de 11.04.2023
Document: Încheiere - Amânare ulterioară a pronunţării    14.03.2023”, se arată în motivare.

Dosarul Hidroelectrica. Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding - n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, printre care şi cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE