Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elena Udrea află pe 10 iunie dacă va fi extrădată. Fostul ministru rămâne în arest în Bulgaria

Curtea de Apel din Sofia va decide pe 10 iunie dacă o va trimite în România pe Elena Udrea.

Instanța din Bulgaria a audiat-o pe Ingrid Mocanu, avocată, care a fost colegă de celulă cu Elena Udrea, la penitenciarul Târgșor. Potrivit instanței, audierea lui Ingrid Mocanu a fost solicitată de apărarea Elenei Udrea.

Aceasta a declarat că în România condițiile de detenție sunt proaste și că a formulat ulterior plângeri. Mocanu a mai spus că în timp ce se află închisă cu Udrea la Târgșor, fostul politician a primit o scrisoare anonimă prin care era amenințată. Scrisoarea a ajuns în atenția conducerii penitenciarului, însă nu s-au luat măsuri în acest sens.

"Pe 10 iunie 2022, Curtea de Apel - Sofia va decide dacă o va extrădă în România pe cetăţeana Elena Udrea. Astăzi, instanța se află din nou în cauză, iar din cererile suplimentare formulate de apărarea Elenei Udrea a fost admisă una - interogatoriul martorului Mocanu, care a fost director de direcție în Ministerul Justiției din România și a fost ulterior învinuit de o infracțiune și se afla într-o celulă din închisoarea românească cu Elena Udrea.

În fața instanței, martorul a povestit despre condițiile proaste din locurile de închisoare din România. Ea însăși a fost achitată de acuzațiile împotriva ei și, a spus ea, a condamnat ulterior partea română pentru șederea îndelungată în închisoare și pentru condițiile de acolo. Martorul a mai explicat că, în timp ce Udrea se afla în celulă, a primit o scrisoare anonimă prin care îi era amenințată viața, s-a plâns de acest lucru și chiar a raportat-o directorului închisorii. Totuși, a spus că au fost oameni nebuni care au amenințat pe toată lumea și nu s-au luat măsuri suplimentare.

În ședința de astăzi, instanța din Sofia a anunțat că s-a clarificat deja tot ce este necesar și posibil în cazul extrădării solicitate de Elena Udrea. Pe 10 iunie, parchetul și avocații Elenei Udrea vor pleda cauza, după care instanța va lua decizia.", se arată în minuta judecătorilor bulgari.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Elena Udrea ar trebui să afle astăzi dacă va fi extrădată în România, la două luni după ce a fugit din țară. La ora 11:00 începe, la Curtea de Apel din Sofia, ședința în care judecătorii bulgari sunt așteptați să ia decizia finală în cazul fostului ministru.

Acum o săptămână, magistrații Curții de Apel din Sofia, au amânat, pentru a cincea oară, pronunțarea unei decizii privind extrădarea Elenei Udrea, motivând că documentele solicitate părții române au ajuns în Bulgaria prea târziu, fiind necesară traducerea acestora.

În fața magistraților, Elena Udrea a susținut că este arestată ilegal și că procesul din România a fost unul politic. A invocat condițiile rele de detenție din România și a transmis că se simte în siguranță în Bulgaria.

Ne amintim că, în primă instanță, în luna aprilie, judecătorii bulgari de la instanța din Blagoevgrad au hotărât să o extrădeze pe Udrea, însă aceasta a contestat decizia. Acum, verdictul trebuie luat de o instanță superioară, respectiv Curtea de Apel din Sofia.

Dacă judecătorii bulgari vor decide extrădarea Elenei Udrea în România, aceasta va ajunge în țară pentru a executa pedeapsa de șase ani de închisoare din Dosarul „Gala Bute”. Speranțele Elenei Udrea se leagă și de recursul în casație formulat la Înalta Curte, a doua și ultima cale extraordinară de atac la care poate recurge, cu termen fixat pentru data de 20 iunie.

În România, pe Udrea o așteaptă și alte probleme penale, deoarece mai are pe rol două dosare: Dosarul Hidroelectrica, în care a fost audiată luni, prin videoconferință, și dosarul campaniei lui Traian Băsescu din 2009, aflat în faza de apel la Înalta Curte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE