Dumitru Borțun, despre problemele de imagine ale Guvernului după demisia lui Anastasiu: Mii de oameni s-au recunoscut în șpaga de protecție

Dragoș Anastasiu nu trebuia să-și dea demisia din funcția de vicepremier deoarece a fost numit „în virtutea unor competențe”, însă a existat un „val de ură și de decredibilizare” din partea celor care vor să oprească reforma, a declarat analistul politic Dumitru Borțun, la Euronews România. De asemenea, specialistul în comunicare a evidențiat că „mii de oameni s-au recunoscut în șpaga de protecție”, evocată de Anastasiu, pentru că „șpaga asta de supraviețuire este de fapt o taxă de protecție în cel mai pur stil mafiot pe care o fac anumiți funcționari ai statului”.

În jurnalul „Euronews Acum”, Dumitru Borțun a fost întrebat cât de mult este afectată imaginea Guvernului, în condițiile în care Dragoș Anastasiu a afirmat că se dă mită în continuare în România.

„Ceea ce a spus domnul Anastasiu se referă la starea de fapt, nu la stare de drept. În spatele încercării de a deturna, cu sigla Guvernului în spate am vorbit despre șpagă.

Cu sigla Guvernului în spate a spus adevărul. A vorbit despre starea de fapt, pentru că domnul Bodog vine și spune pe urmă că, din punct de vedere legal, orice șpagă este incriminată. Nu contează dacă e de supraviețuire sau de îmbogățire. Este o formă de a schimba subiectul”, a afirmat Borțun.

Specialist în comunicare, despre fenomenul mitei în România: Este ca o tumoare în corpul societății

„Omul ăsta ne-a atras atenția asupra sistemului. Este ca o tumoare în corpul societății românești.

Nu este vorba doar despre lăcomie și egoism. Există așa ceva și în rândul demnitarilor și în rândurile funcționarilor, inclusiv cei de la ANAF și în rândurile altor instituții, cum ar fi poliția economică.

Există egoism și lăcomie, dar mai există ceva: un fel de ethos, un fel de moralitate difuză care este morala foloaselor necuvenite. Este un fel de sport național pe care trebuie să-l combatem prin educație. Aproape nu există funcționar să nu creadă că merită să ia mai mult pentru că lucrează cu bani. Că merită să lucreze și mai mult, fiindcă lucrează cu bani europeni. Pentru că merită privilegii și telefoane de influență pentru că are o anumită funcție. Nu meriți mai mult decât ai în contractul de muncă și asta înseamnă folos cuvenit.

Dezbaterea ar trebui continuată în urma dezvăluirilor și în registrul moral, nu doar în registrul politic. Aici nu este vorba doar de instituții. E vorba despre noi toți, cum gândim și cum ne comportăm în viața de toate zilele și în funcțiile pe care ni le dau semenii noștri”, a explicat Dumitru Borțun.

„Șpaga asta de supraviețuire este de fapt o taxă de protecție în cel mai pur stil mafiot”

„Mii de oameni s-au recunoscut în ceea ce a spus. Mii de oameni s-au recunoscut în șpaga de protecție, pentru că șpaga asta de supraviețuire este de fapt o taxă de protecție în cel mai pur stil mafiot pe care o fac anumiți funcționari ai statului. Știu cazuri personale, oameni care au mers în faliment pentru că Poliția Economică le-a confiscat actele firmei, în numele unei anchete imaginare, inventate de cel care ceruse un procentaj din afacere”, a afirmat specialistul în comunicare.

Dumitru Borțun crede că Dragoș Anastasiu nu trebuia să demisioneze. „A fost pus acolo și în calitate de «Stan pățitul»”

„Nu cred că trebuia (să-și dea demisia, n.r), pentru că el este acolo în virtutea unor competențe și unor experiențe, dacă vreți, a fost pus acolo și în calitate de «Stan pățitul». Este un pățit și știe despre ce este vorba în propoziție. Din păcate, valul de ură și de decredibilizare a fost atât de mare, pornind de la cei care vor să oprească reforma, care urăsc măsurile care sunt preconizate, începând cu CA-urile (consiliile de administrație) și terminând cu pensiile speciale. Televiziunile și radiourile care sunt în slujba acestor cercuri de interese s-au pus pe el, venind cu un fel de moralitate. Au fost mai catolici decât Papa. Este tot o formă de ipocrizie. Este ipocrizie morală”, as concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE