Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drumul de la Sarichioi la Paris. Sportivul Cătălin Chirilă cântă în corul bisericii și vrea aur la Jocurile Olimpice 2024

Când spui kaiac-canoe gândul te duce la legendarul Ivan Patzaichin. După câteva decenii de la uriașele performanțe ale regretatului campion, un alt lipovean a ajuns în topurile mondiale ale acestui sport: Cătălin Chirilă. Euronews l-a vizitat recent pe acesta la baza de pregătire de la Snagov și vă prezintă povestea lui de viață.

Campionul mondial Cătălin Chirilă este considerat de mulți urmașul marelui Patzaichin. L-am vizitat la baza de pregătire a lotului de kaiac-canoe de la Snagov foarte devreme, pentru a prinde antrenamentul de dimineață.

Cătălin Chirilă se simte la Snagov că în a doua lui casă și spunea că aici se vede trăindu-și tot restul vieții.

Cătălin Chirilă, sportiv: Mă simt bine fizic și psihic, sunt focusat, fac antre la nivel de competiție. Vreau să ajung să fac o cursă perfectă astfel încât adversarii să nu mă mai ajungă. Sună simplu, eu i-am mai bătut deja pe toți, dar nimeni nu e de neînvins, și eu am pățit la mondiale când am luat doar argint. Petrec aici 11 luni pe an, a doua casă, întemeiem aici o familie în zona, aici doresc să-mi petrec tot restul vieții.” 

Puțini știu că acest sportiv puternic, robust și plin de forță ascunde în interior o sensibilitate aparte. El face parte și acum din corul bisericii de la Sarichioi, locul unde a crescut în deltă.

Cătălin Chirilă, sportiv: ”Da, fac parte și acum din corul bisericii. La noi acolo e o tradiție să mergi la biserică și să stai cât mai în față, în cor, pentru băieți e ceva onorant, limba rusă veche, părinte, eu sunt în corul stâng. Da, mai cânt și acum, eu cu mine în pădurea de aici, în natură.” 

Cătălin Chirilă a vorbit despre cea mai grea perioadă din viața sa

Cătălin Chirilă vorbește deschis și despre cea mai grea perioadă din viața lui, când o afecțiune medicală gravă i-a pus întreaga carieră în pericol.

Cătălin Chirilă, sportiv: ”De fapt nu cariera, ci chiar și viața. După JO n-am vrut să accept că nu mai pot face sport. Mi-am dorit să mă vindec si sa revin, am rămas acasă dar n-am suportat sa stau la pat cum ziceau medicii, ieseam la pescuit.. Era frustrant, eu care 11 luni pe an eram activ, să fiu forțat sa stau, era de neconceput.”

L-am întrebat și pe Florin Popescu, antrenorul lui Cătălin Chirilă, cum merg pregătirile pentru Jocurile Olimpice.

Florin Popescu, antrenor: ”Merge bine, număr zilele, suntem în plină pregătire avem un prim test la europenele din iunie. Am emoții mari, Cătălin se antrenează bine, o să facem tot ce putem sa luăm o medalie.”

L-am lăsat pe campionul mondial și european Cătălin Chirilă să își continue antrenamentul. Și să viseze în liniște, în pădurea de la Silistea Snagovului, cum băiatul de altar, din corul de la Sarichioi, va cuceri la vară poate chiar aurul olimpic la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE