Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drone de ultimă generație, donate Poliției de Frontieră. Aparatele costă 700.000 de dolari și au fost oferite de o firmă producătoare de tutun

Granițele României vor fi de acum supravegheate și de două drone, de ultimă generație, donate Poliției de Frontieră de către o companie producătoare de tutun. Aparatele pot să decoleze și să aterizeze aproape oriunde și pot detecta oameni și mașini chiar și la patru kilometri depărtare. Agenții spun că le va fi mai ușor să lupte împotriva contrabandei cu țigări și migrației ilegale.  

Noile drone ale Poliției de Frontieră, în valoare de 700 de mii de dolari, pot să supravegheze suprafețe întinse din zone greu accesibile și pot detecta orice mișcă, de la kilometri distanță. 

Aparatele de zbor extrem de performante pot patrula până la 150 de kilometri, au o autonomie de până la opt ore și pot atinge viteze de până la 100 de km la oră. Au în dotare, de asemenea, un sistem de camere care pot detecta o persoană aflată la doi kilometri distanță și au autoturism aflat la peste 3,5 kilometri distanță. 

 Sunt pilotate de la distanță de agenți instruiți în Africa de Sud, direct de producători. Pe un ecran, agentul care o pilotează observă orice om sau vehicul. De asemenea, îi poate calcula și distanța până la obiectiv și viteza. 

 Alexandru Gavriloaie, agent șef, Poliția de Frontieră: ”Poate fi folosită și pe timp de noapte datorită camerei termale. Ajută foarte mult în misiunile specifice, pentru prevenirea migrației ilegale, pentru prevenirea contrabandei cu țigări și altor fapte ilicite. 

Nathan Archer: ”Tehnologia avansată ne permite să identificăm ținte și amenințări pe o rază mare de acțiune, acestea pot decola de oriunde, nu e nevoie de piste sau alte sisteme de lansare.” 

Dronele, singurele de acest tip din țara noastră, ajută la reducerea contrabandei cu țigări, fenomen care duce la pierderi de milioane de euro, atât bugetului României, cât și al celorlalte state din Uniunea Europeană. 

Dragoș Bucurenci, reprezentant companie de tutun:În primele două luni ale anului trecut am observat o creștere cu 27% a comerțului ilicit. Această cifră este un semn că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în ceea ce privește combaterea acestui fenomen infracțional.”

Aeronavele fără pilot au fost donate de o companie de tutun printr-un proiect menit să combată comerțul ilicit.  

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: ”Este una din prioritățile noastre de combatere a traficului de țigarete, așa cum și  alte infracțiuni din zona contrabandei reprezintă pentru noi o prioritare. Principalul avantaj al utilizării dronelor este acoperirea unor zone întinse și greu accesibile, o reacție rapidă din punct de vedere al forțelor din teren. Și de data aceasta, folosim cu o mai mare intensitate resursa tehnică și venim cu linia a doua, resursa umană.” 

Cornel Laurian Stoica, șeful Poliției de Frontieră: ”În primele trei luni ale acestui an au fost confiscate aproximativ 600 de mii de pachete cu țigări în valoare de peste 13 milioane de lei.” 

Poliția de Frontieră are în acest moment 38 de aparate de zbor fără pilot. Anul trecut au avut aproape șapte mii de misiuni de supraveghere aeriană, care înseamnă 2.286 de ore de zbor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE