Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două avioane de vânătoare F-35 au aterizat pe o autostradă, au alimentat și au decolat imediat

Două avioane de luptă F-35A, care aparțin forțelor aeriene norvegiene, au reușit să aterizeze pe o autostradă din Finlanda, în zona Tervo. Această realizare, parte a unui exercițiu militar, reprezintă o premieră pentru acest tip de avioane de vânătoare, care reușesc așa ceva în afara SUA.

Imaginile au fost făcute public de armata finlandeză, citată de Reuters. Acest eveniment este considerat drept un pas important și o flexibilitate care le permite avioanelor să-și reducă vulnerabilitatea în vreme de război.

Imediat după aterizarea neconvențională reușită, avioanele au fost realimentate, în timp ce aveau motoarele pornite, iar apoi au decolat din nou, în cadrul unei proceduri numite "realimentare rapidă la boxe", după cum au precizat forțele aeriene norvegiene.

Un avion F-35 costă 177 de milioane de dolari

"Avioanele de vânătoare sunt vulnerabile la sol, așa că, fiind capabile să utilizeze mici piste, iar acum și autostrăzi, le crește supraviețuirea în război. Este, de asemenea, o demonstrație a încântătoarei dezvoltări pe care am inițiat-o, cu cooperarea forțelor armate, în regiunea nordică", a spus Rolf Folland, șeful forțelor aeriene norvegiene.

Evenimentul a avut loc în Finlanda în mod simbolic, având în vedere că această țară a intrat în NATO în aprilie 2023. Ea are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri. Iar avioanele aparțin Norvegiei pentru că Norvegia este membru fondator al Alianței. Finlanda va cumpăra 64 de astfel de avioane F-35, fabricate de compania americană Lockheed Martin.

Generalul Eirik Kristoffersen susține că această realizare demonstrează că țările nordice vor putea să opereze în curând "ca o singură forță coordonată", iar ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, a precizat că, "odată cu aderarea Finlandei la NATO și cu aderarea iminentă a Suediei, țările nordice sunt cu adevărat responsabile pentru dezvoltarea și coordonarea descurajării NATO în regiunile de nord".

Avioanele F-35 sunt cele mai avansate și scumpe aeronave de luptă din lume, iar un exemplar costă 177 de milioane de dolari. Un tip al acestui aparat de zbor, mai exact F-35B, este capabil să aterizeze vertical, ca elicopterele și au avut loc astfel de aterizări pe drumuri publice.

Printre avioanele care pot să aterizeze pe drumurile publice se află și F-16. Acest tip de aeronave vor fi livrate Ucrainei, în războiul cu Rusia, iar piloții au început deja instructajul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE