Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce a raportat, la 911, pilotul care s-a catapultat din cel mai scump avion din lume. Detaliile care ridică semne de întrebare

Pe 17 septembrie, un avion F-35 s-a prăbușit în Carolina de Sud, însă rămășițele au fost descoperite abia după 24 de ore. Pilotul, care a reușit să se catapulteze înainte ca cea mai scumpă aeronavă de luptă din lume să se prăbușească, a aterizat în curtea unui localnic din North Charleston, care s-a speriat.

Pilotul care s-a catapultat a aterizat în curtea unui localnic

Apoi, pilotul a sunat la numărul de urgență 911. Accidentul este considerat unul ciudat, iar între timp, a fost dată publicității și înregistrarea de 4 minute, în care pilotul discută cu dispecerul. Și această discuție este considerată oarecum ciudată. Mai întâi, localnicul i-a explicat calm dispecerului că un pilot tocmai a aterizat în curtea sa.

"Avem un pilot în casa noastră și cred că a aterizat în curtea mea. Încercăm să vedem dacă putem primi o ambulanță acasă, vă rog", a spus localnicul, care aprecizat că pilotul "este bine".

Apoi, pilotul a fost întrebat cum se simte, iar el a spus că "OK", deși căzuse de la o altitudine de 600 de metri și a spus apoi că îl durea spatele. Însă reprezentanții forțelor aeriene din Marina Militară susțin că avionul s-ar fi prăbușit de la 300 de metri.

"Doamnă, un avion militar s-a prăbușit. Eu sunt pilotul. Trebuie să începem operațiunile de salvare. Nu sunt sigur unde este avionul, s-ar fi prăbușit undeva. Eu m-am catapultat", a spus pilotul, citat de AP.

La scurt timp, pilotul i-a repetat dispecerului: "Doamnă, sunt pilot într-un avion militar și m-am catapultat. Deci am ajuns cu parașuta până la pământ. Puteți, vă rog, să trimiți o ambulanță?"

Pilotul a precizat că are 47 de ani, iar colegii săi din Marina Militară l-au descris ca fiind un pilot experimentat.

Circumstanțele ciudate în care s-a prăbușit avionul F-35

Avionul s-a prăbușit în urma unei defecțiuni. Pilotul a activat comenzile automate ale aparatului de zbor când s-a catapultat, iar aeronava a continuat să mai parcurgă aproximativ 100 de kilometri până când s-a prăbușit într-o zonă rurală de lângă Indiantown. Reprezentanți ai Marinei Militare au declarat că o caracteristică a avioanelor de luptă, menită să protejeze piloții în situații de urgență, ar putea explica faptul că F-35 a reușit să-și continue zborul. Ei au spus că, deși nu era totuși prea clar de ce avionul a continuat să zboare, software-ul pentru controlarea zborului ar fi funcționat pentru a-l menține la nivel constant în caz că mâinile pilotului nu se mai aflau pe comenzi. Această caracteristică a fost dezvoltată și pentru a salva viața celor de la sol.

După prăbușire, găsirea aeronavei a durat 24 de ore, iar autoritățile au făcut chiar și apel la populație să dea informații care să ajute la căutări.

Rămân totuși niște întrebări. De exemplu, de ce avionul nu a mai fost detectat în timp ce zbura și cum e posibil ca o asemenea aeronavă să nu poată fi găsită după ce a survolat zone populate. Potrivit unor specialiști, este posibil ca acest aspect să fi fost cauzat de anumite funcții care șterg comunicațiile securizate ale unui asemenea avion în cazul unei catapultări, o caracteristică implementată pentru a proteja atât locația pilotului, cât și sistemele secrete ale avionului.

Controlorii de trafic spun că s-ar fi putut lua legătura cu avionul și prin canalele deschise, neclasificate, însă este posibil ca radarele să nu fi captat semnalul în mod corespunzător, din cauze geografice sau meteorologice.

Un purtător de cuvânt al bazei din Charleston a explicat pentru Washington Post că avionul dispunea într-adevăr de un transponder - un receptor-emiţător ce permite localizarea lui -, dar că acesta nu funcţiona "dintr-o cauză pe care încă nu am stabilit-o".

"Atunci când vine vorba despre capacitățile de a fi invizibil pe care F-35 le are, urmărirea aparatului trebuia făcută prin mijloace netradiționale", au precizat cei din Marină.

Incidentul este încă în curs de investigare și rezultatele unui comitet oficial de evaluare ar putea dura luni de zile.

  • F-35B Lightning II este cel mai avansat avion de vânătoare din lume. Costul unui exemplar este de 177 de milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE