Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk a anunțat că Polonia construiește fortificații de-a lungul întregii granițe estice: "Nu există limită financiară"

Polonia anunță construirea de fortificații la frontiera estică. Declarația i-a aparținut premierului polonez Donald Tusk și vine în contextul în care mulți migranți trec ilegal granița în special din Belarus.

Tusk a spus că Polonia "se confruntă cu un război hibrid" în ceea ce privește migrația ilegală.

Polonia construiește fortificații de-a lungul întregii granițe estice

"Practic, avem de-a face cu un război hibrid care avansează. (...) Nu va exista nicio limită financiară atunci când vorbim despre securitatea Poloniei", a spus Tusk, în timpul unei vizite în satul Karakule, de la granița cu Belarus, acolo unde a avut o întâlnire cu trupele armate poloneze.

Donald Tusk a declarat că acele fortificații vor fi "de-a lungul întregii granițe de est. Nu este doar frontiera internă a Poloniei, este şi frontiera Uniunii Europene".

  • În nord și nord-est, Polonia se învecinează cu Lituania și Rusia (Kaliningrad), iar la est, cu Belarus și Ucraina.

Premierul polonez a subliniat că este convins că "regimul lui Aleksander Lukașenko din Belarus co-organizează această practică (n.r.: a trimiterii de migranți), deoarece țara arată intenții din ce în ce mai agresive față de Polonia".

Iar fluxul de migranți ar fi început tocmai în 2021, când Polonia a acuzat Belarus că a lăsat să treacă granița spre Uniunea Europeană "mii de migranți fără acte". Belarus a negat acuzațiile.

Serviciile vamale poloneze spun că, în ultima vreme, există o medie zilnică de 300 de încercări de trecere ilegală a frontierei.

În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a cerut sancțiuni comerciale drastice împotriva Belarusului și a motivat prin faptul că "preocupările legate de securitatea alimentară nu ar trebui folosite ca argument pentru a oferi excepții celui mai apropiat aliat al Moscovei", conform publicației Politico.

Belarus este aliatul tradițonal al Rusiei. De pe teritoriul acestei țări, rușii au pornit invadarea Ucrainei în februarie 2022 și tot în Belarus au deplasat arme nucleare tactice. Relațiile dintre Belarus și Polonia s-au înrăutățit începând cu acest război.

La granița dintre Polonia și Belarus este deja construit, de câțiva ani, un gard lung de 180 de kilometri și înalt de 5,5 metri, prevăzut cu sistem de monitorizare video și diverși senzori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE