Donald Trump transmite că țările aliniate grupului BRICS vor fi sancționate cu un tarif suplimentar de 10 la sută. Anunțul fost făcut de președintele american pe platforma Truth Social. În postare, Trump califică politicile BRICS drept anti-americane și a avertizat că statele care nu respectă decizia sa vor fi sancționate, fără excepție.
Donald Trump anunță tarife suplimentare pentru statele BRICS
Comentariile sale au venit după ce membrii BRICS au criticat politicile tarifare ale SUA și au propus reforme ale Fondului Monetar Internațional și ale modului de evaluare a principalelor valute. Grupul BRICS, format din 12 state, s-a reunit în acest weekend, în Brazilia, pentru un summit special. Reuniunea s-a încheiat cu o declarație finală care abordează războiul comercial al președintelui Trump, escaladarea conflictelor din Orientul Mijlociu și reforma urgentă a mai multor instituții internațioanle.
Într-o declarație comună emisă duminică după-amiază, la deschiderea summitului BRICS de la Rio de Janeiro, grupul a avertizat că mărirea tarifelor amenință comerțul mondial și a continuat critica voalată la adresa politicilor tarifare ale lui Trump.
Câteva ore mai târziu, a venit și anunțul lui Trump, care a avertizat că va pedepsi țările care vor să se alăture grupului.
„Orice țară care se aliniează politicilor antiamericane ale BRICS va fi taxată cu un tarif suplimentar de 10%. Nu vor exista excepții de la această politică. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei chestiuni!”, a postat Trump.
Trump nu a clarificat și nici nu a detaliat referirea de „politici antiamericane”.
Administrația Trump încearcă să finalizeze zeci de acorduri comerciale cu o serie de țări, înainte de termenul limită de 9 iulie, stabilit de el, pentru impunerea unor „tarife de retorsiune” semnificative.
Inițial, grupul BRICS a reunit liderii din Brazilia, Rusia, India și China la primul său summit din 2009. Ulterior, blocul a adăugat Africa de Sud, iar anul trecut a inclus Egiptul, Etiopia, Indonezia, Iranul și Emiratele Arabe Unite ca membri. Arabia Saudită a amânat aderarea oficială, în timp ce alte 30 de țări și-au exprimat interesul de a participa la BRICS, fie ca membri cu drepturi depline, fie ca parteneri.
Ministrul economiei din Indonezia, Airlangga Hartarto, aflat în Brazilia pentru summitul BRICS și urmează să se deplaseze luni în SUA pentru a supraveghea negocierile privind tarifele.
În discursul de deschidere a summitului, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a făcut o paralelă cu „Mișcarea Nealiniaților", din timpul Războiului Rece, un grup de țări aflate în curs de dezvoltare, care s-au opus aderării la una dintre cele două tabere ale unei ordini mondiale polarizate.
„BRICS este moștenitorul Mișcării Nealiniaților. În contextul în care multilateralismul este atacat, autonomia noastră este din nou pusă la încercare”, a declarat Lula, citat de Reuters.
Țările BRICS reprezintă în prezent mai mult de jumătate din populația mondială și dețin 40% din producția economică globală, după cum a remarcat Lula, în discursul său adresat liderilor din mediul de afaceri. El a avertizat asupra creșterii protecționismului.
Extinderea blocului a adăugat greutate diplomatică reuniunii, care aspiră să vorbească în numele țărilor în curs de dezvoltare din sudul globului, întărind apelurile la reformarea instituțiilor globale, precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și Fondul Monetar Internațional.
„Dacă guvernanța internațională nu reflectă noua realitate multipolară a secolului XXI, este de datoria BRICS să contribuie la actualizarea acesteia”, a declarat Lula, care a subliniat și eșecul războaielor conduse de SUA în Orientul Mijlociu.
Președintele chinez Xi Jinping a ales să-l trimită pe premier în în locul său, iar președintele rus Vladimir Putin participă online, din cauza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională.