15 țări din UE solicită „reînnoirea” legăturilor cu cei mai apropiați aliați ai Rusiei pentru a asigura încetarea focului

Uniunea Europeană ar trebui să-și „reînnoiască și să-și intensifice” angajamentele diplomatice cu țările care mențin încă legături strânse cu Rusia, pentru a crește presiunea asupra Kremlinului și a-l determina să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile în Ucraina, potrivit unei scrisori semnate de 14 state membre și adresate luni Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, potrivit Euronews.com.

Propunerea vine în contextul în care discuțiile directe, dar de nivel scăzut, dintre trimișii Kievului și Moscovei de săptămâna trecută nu au dus la niciun progres concret privind armistițiul — inițiativă sprijinită ferm de „Coaliția celor dispuși” și Statele Unite.

Bruxelles-ul a amenințat deja cu un nou val de sancțiuni în cazul în care Rusia va continua să tergiverseze și să refuze încetarea focului. Președintele SUA, Donald Trump, este așteptat să abordeze din nou subiectul într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Este momentul oportun să ne reînnoim și să ne intensificăm angajamentul față de Partenerii Globali pentru a obține sprijinul lor în această inițiativă”, se arată în scrisoarea trimisă de cele 14 state membre înaintea reuniunii miniștrilor de externe de marți.

Multe țări mențin legături strânse cu Moscova, legături care pot și trebuie valorificate pentru a crește presiunea diplomatică asupra Rusiei. Acest demers trebuie să funcționeze în ambele direcții și să țină cont de situația și preocupările specifice ale țărilor din acele regiuni”, adaugă semnatarii.

Austria a inițiat scrisoarea, care a fost co-semnată de Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Scrisoarea, consultată de Euronews, nu conține propuneri concrete și nu menționează țări specifice, ci reprezintă un apel pentru ca Kaja Kallas să „preia conducerea în coordonarea unui nou efort diplomatic global, țintit și comun” și pentru a stimula o discuție politică între statele membre.

„Este esențial ca Uniunea Europeană să acționeze rapid și hotărât pentru a iniția o inițiativă diplomatică reînnoită și coordonată, care să ducă la formarea unei largi coaliții globale în sprijinul unui armistițiu total, necondiționat și imediat”, se arată în document.

„Acum este momentul să acționăm pentru un armistițiu în Ucraina, pentru a opri vărsarea de sânge.”

Resetare diplomatică

Deși nu sunt menționate explicit, scrisoarea pare să vizeze în principal relațiile cu grupul BRICS — Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud — o organizație internațională considerată adesea un contrabalans la G7.

Grupul BRICS s-a extins recent, incluzând Egipt, Etiopia, Indonezia, Iran și Emiratele Arabe Unite (EAU).

Membrii BRICS s-au distanțat constant de consensul occidental în privința invaziei Rusiei în Ucraina, cerând încetarea războiului, dar refuzând să impună sancțiuni sau să reducă schimburile comerciale bilaterale. Lideri importanți ai BRICS, precum Xi Jinping (China), Lula da Silva (Brazilia) și Abdel Fattah el-Sisi (Egipt), au participat la parada din 9 mai de la Moscova, considerată de Bruxelles un eveniment de propagandă menit să justifice agresiunea rusă.

Această poziție a frustrat în mod constant liderii europeni, care consideră că efectul sancțiunilor fără precedent impuse Rusiei este diminuat de sprijinul acordat de aliații săi. China, în special, a fost acuzată că furnizează 80% din bunurile cu dublă utilizare către Moscova.

„China este principalul susținător al războiului Rusiei. Fără sprijinul chinez, Rusia nu ar putea purta acest război la o asemenea intensitate”, declara Kaja Kallas luna trecută.

Totuși, UE pare să se îndrepte treptat către o abordare de tip realpolitik, explorând oportunități economice și politice cu țările din sfera de influență a Kremlinului, în speranța că o apropiere pragmatică le-ar putea convinge să adopte o poziție mai dură.

Anul trecut, Bruxelles-ul a încheiat un acord comercial major cu Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay) și intenționează să finalizeze unul cu India până la sfârșitul lui 2025. Sunt în desfășurare negocieri și cu Indonezia și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, a avut loc un summit UE-Africa de Sud, axat pe energie și investiții, iar recent a fost organizată o reuniune de nivel înalt cu țările din Asia Centrală.

În plus, noile tarife vamale impuse de Trump alimentează speculațiile cu privire la o resetare a relațiilor UE-China, relații afectate grav de războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE