Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi din zece români nu s-au spălat pe dinți niciodată, iar România este pe ultimul loc în UE la capitolul sănătate orală

Ultimele studii arată că doi din zece români nu s-au spălat pe dinți niciodată și că România este pe ultimul loc în UE la capitolul sănătate orală. Tot noi ocupăm penultimul loc la numărul medi anual de consultații stomatologice.

Lipsa educației și subfinanțarea serviciilor stomatologice de bază sunt motivele care stau la baza situației dezastruoase.

Doi din zece români nu s-au spălat pe dinți niciodată

Cetățean: "Eu sunt de la țară și tatăl meu se spăla cu sare. Avea borcanul cu sare, periuța cu sare. Noi ne spălam cu pastă și el cu sare. A murit la 85 de ani cu toți dinții în gură. Nu mă mai duc nicăieri, că jos n-am os, n-are cum să-mi facă. Sus, nici atât."

Cariile, bolile severe ale gingiilor și lipsa dinților sunt cele mai întâlnite afecțiuni care apar în cavitatea bucală și în viața oamenilor, după cum reiese din datele Institutului Național de Sănătate Publică. Deși problemele ar putea fi prevenite sau tratate în stadii incipiente, mulți români nu merg din timp la stomatolog. Iar igiena dentară e precară.

Andreea Gurban, jurnalist Euronews: "63% dintre români nu se spală pe dinți. Doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv. Asta în timp ce 20% dintre oameni nu s-au spălat niciodată pe dinți."

Reporter: "Când ați fost ultima dată la stomatolog?"

Cetățean: "Zilele trecute."

Reporter: "Ați avut nevoie, era urgent?"

Cetățean: "Da, era foarte urgent. Pun implanturi."

Cetățean: "Obișnuiți să mergeți preventiv?"

Cetățean: "Nu, am mers de nevoie."

Cetățean: "Nu am fost până atunci la stomatolog și am făcut foarte rău. Dacă nu ne ducem din timp, se agravează și ne costă și mai mulți bani, simți și durere mai mare. Nu mai spun durere de cap ce am avut-o timp de două săptămâni, din cauza măselelor."

Reporter: "Te speli pe dinți zilnic?"

Cetățean: "Da, dar mă spăl doar dimineața."

Cetățean: "Acum aproape un an și jumătate."

Reporter: "Mergeți și preventiv?"

Cetățean: "Nu, nu pot să zic. Preventiv, nu."

De ce merg românii rar la stomatolog

Accesul la servicii stomatologice este limitat din cauza privatizării masive a acestui domeniu, spune ministrul Sănătății. În anul 2021, România avea 20.000 de medici stomatologi. Dintre aceștia, doar 3.900 lucrau la stat. Restul, la privat.

Alex Dincovici, antropolog: "Vedem că foarte, foarte puțini medici stomatologi lucrează cu Casa de Asigurări și, cumva, asta este o foarte mare problemă, pentru că accesul la servicii este scump și foarte multă lume nu-și permite."

Luisa Caragea, medic stomatolog: "Nu există un program de prevenție. Cei mai mulți oameni ajung la cabinetul stomatologic atunci când au o nevoie și mult mai puțin pentru a face control de rutină, pentru a verifica medicul stomatolog dacă s-a întâmplat sau a apărut o problemă".

Cele mai recente statistici ne arată că în orașe erau 13.300 de cabinete stomatologice, în timp ce în comune și sate se găseau doar 2.200, adică de șase ori mai puține.

Alex Dincovici, antropolog: "Pentru că ați vorbit de ideea de prevenție, pentru a putea plasa această problemă în contextul unei probleme de sănătate publică, ceea ce și este, ar trebui să existe niște inițiative și eforturi în acest sens."

România este pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește bugetul alocat sănătăţii orale. Pe primele locuri se află Italia, Germania și Irlanda, potrivit raportului „Platformei Europene pentru o Sănătate Orală mai Bună”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE