Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dmitri Rogozin, demis de Vladimir Putin prin decret din funcția de șef al agenției spațiale ruse Roscosmos

Președintele rus Vladimir Putin l-a demis, prin decret, pe Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale, cunoscut pentru retorica sa împotriva Occidentului, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

Acesta va fi înlocuit de Iuri Borisov, un viceprim-ministru care a fost responsabil anterior pentru industriile de armament. Rogozin a fost șeful Roscosmos din 2018 și și-a făcut o reputație destul de bună în țară având în vedere comentariile sale acide și declarațiile provocatoare care vizează Statele Unite și Europa, potrivit Euronews.

Anul acesta, el a amenințat în mod repetat că va pune capăt cooperării cu partenerii occidentali privind Stația Spațială Internațională (ISS) și alte proiecte comune ce sunt legate de spațiu, dacă nu vor fi ridicate sancțiunile împotriva Moscovei.

Mai multe surse din media rusă au speculat că Rogozin își păstrează în continuare relațiile cu Putin și ar putea primi o nouă slujbă de conducere pentru a supraveghea teritoriile controlate de Moscova din estul și sudul Ucrainei.

Roscosmos, agenția spațială controlată de stat a Rusiei, supraveghează programul spațial al țării și include fabrici de rachete, facilități de lansare și numeroase alte active.

Remanierea vine în urma zvonurilor despre înlăturarea lui Borisov din postul pe care l-a ocupat timp de patru ani ca șef al armelor Rusiei, pe fondul deficiențelor raportate în programele de armament rusești evidențiate de conflictul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE