Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Distrugerile din Ucraina, în cifre. Peste 900 de școli, spitale, biserici și alte instituții au fost avariate în 2 ani de război

De la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent puține state au cunoscut un nivel atât de mare de devastare precum Ucraina. Publicația The New York Times a analizat proporția distrugerilor de pe parcursul celor 2 ani de război.

În Ucraina au fost distruse de patru ori mai multe clădiri decât există în tot Manhattanul. Părți din Ucraina, aflate la sute de kilometri distanță una de alta, arată ca Dresda sau Londra după cel de-al Doilea Război Mondial, sau Gaza după jumătate de an de bombardamente.

Pentru a realiza aceste estimări, The New York Times a colaborat cu doi oameni de știință de top în domeniul teledetecției, Corey Scher de la City University of New York Graduate Center și Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University.

Peste 900 de școli, spitale, biserici și alte instituții au fost distruse

Analiza arată că peste 900 de școli, spitale, biserici și alte instituții au fost avariate sau distruse, chiar dacă aceste locuri sunt protejate în mod explicit de Convențiile de la Geneva.

Aceste estimări sunt conservatoare. Ele nu includ Crimeea sau părți din vestul Ucrainei, unde nu au fost disponibile date exacte. Adevărata amploare a distrugerilor este probabil mult mai mare - și continuă să crească.

Forțele ucrainene au provocat, de asemenea, pagube majore, bombardând pozițiile rusești din linia întâi și atacând teritoriile deținute de ruși, cum ar fi Crimeea și orașul Donețk. Cu toate acestea, din cauza disproporției în ceea ce privește puterea de foc, distrugerile înregistrate în zonele controlate de Rusia pălesc în comparație cu cele din partea controlată de forțele militare ucrainene. Irpin, Harkov, Bahmut sau Mariupol au suferit printre cele mai mari distrugeri. Potrivit datelor publicate de The New York Times, în Ucraina au fost distruse 106 spitale (18 în Mariupol), 109 biserici (34 în Mariupol) și 708 școli și grădinițe (237 în Mariupol).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE