Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, întâlnire cu șefii de stat în Singapore, căutând sprijin pentru summitul de securitate

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat duminică, în cadrul dialogului Shangri-La, că diplomația - sub forma unui summit de pace la sfârșitul acestei luni - este cea mai bună cale de a pune capăt unui „război crud” care a ucis mii de oameni în țara sa începând cu 2022, potrivit Reuters.

Într-o alocuțiune și o sesiune de întrebări și răspunsuri la conferința de securitate din Singapore, Zelenski a declarat că 106 țări și organizații au semnat pentru summitul de pace din Elveția, dar a remarcat că este dezamăgitor faptul că unii lideri mondiali nu și-au oferit încă sprijinul. Rusia încearcă să perturbe eforturile de pace, a spus el.

„Suntem convinși că lumea noastră dorește să fie unită și să fie capabilă să acționeze în deplină armonie”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mulțumit țărilor pentru asistența militară

De asemenea, el a mulțumit țărilor, inclusiv Statelor Unite, Germaniei și Olandei, pentru asistența militară, în special cu sisteme de apărare aeriană.

Zelenski a citat un atac rusesc de duminică cu aproape 100 de rachete - lucru care, potrivit acestuia, s-a întâmplat de sute de ori - și a precizat că „nicio țară nu poate face față singură”.

Zelenski și ministrul său al apărării, Rustem Umerov, au discutat cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, timp de mai bine de o oră duminică, în marja conferinței, înainte de discursul său.

Austin l-a pus la curent pe Zelenski cu privire la asistența militară acordată de Washington Kievului și „a reafirmat angajamentul SUA de a menține sprijinul puternic” în timpul întâlnirii, a declarat un oficial al Pentagonului, vorbind sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

„Cei doi lideri s-au angajat să continue să consolideze în continuare parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite și Ucraina”, a precizat oficialul Pentagonului.

Pe platforma de socializare X, Zelenskiy a declarat că s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, cu o delegație a Congresului SUA și cu președintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta.

El a spus că Ramos-Horta a fost de acord să participe la summitul de pace, programat pentru mijlocul lunii iunie în Elveția. La dialogul Shangri-La de anul trecut, Prabowo a propus un plan indonezian pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE