Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dilema Ucrainei: În ciuda războiului, Kievul permite încă tranzitul gazelor și petrolului rusești pe teritoriul său

În ciuda invaziei militare a Rusiei și a distrugerilor asociate cu aceasta, Ucraina continuă să permită petrolului și gazului rusesc să îi tranziteze teritoriul pentru a-și aproviziona vecinii europeni, notează The Washington Post. Lucrul acesta ilustrează cât de greu este pentru cei doi dușmani înverșunați să rupă complet legăturile.

Înalți oficiali ucraineni au cerut partenerilor lor occidentali să impună sancțiuni mai dure și să întrerupă practic toate legăturile economice cu Rusia, afirmând că "trebuie făcut mai mult" pentru a paraliza mașina de război a Moscovei. Dar, oricât de suprarealist ar părea, Ucraina insistă că nu are practic altă opțiune decât să își mențină propriile acorduri comerciale cu Moscova, argumentând că acestea oferă o anumită influență asupra Kremlinului și ajută la limitarea zonelor în care armata rusă efectuează lovituri aeriene.

Oleksii Chernishov, directorul executiv al companiei energetice de stat ucrainene Naftogaz, a recunoscut că este ciudat ca Ucraina să facă în continuare afaceri cu Rusia. "Este imposibil, în calitate de cetățean ucrainean - aceasta este prima mea reacție", a declarat Chernishov.

Dar Naftogaz - și liderii politici de rang înalt - insistă asupra faptului că Ucraina nu poate și nu ar trebui să închidă conductele, atât pentru a obține venituri de pe urma tranzitului, cât și pentru că unii dintre susținătorii europeni ai Kievului sunt încă dependenți de petrolul și gazele din Rusia.

Zelenski a vrut să arunce în aer conducta Druzhba

Profiturile continue ale Rusiei și frustrările Kievului au fost evidențiate recent în documente secrete ale serviciilor de informații americane scurse pe platforma de mesagerie Discord, în care se spune că președintele ucrainean Zelenski a luat în considerare posibilitatea de a arunca în aer conducta de petrol Druzhba la începutul acestui an.

Potrivit documentului, care a fost obținut de The Washington Post, oficialii americani au pus la îndoială seriozitatea amenințărilor, punând-o pe seama frustrării președintelui ucrainean față de premierul ungar Viktor Orban, care a exprimat poziții pro-Kremlin și a insistat că Uniunea Europeană nu trebuie să pună capăt achizițiilor de petrol rusesc.

Anul trecut, Moscova a trimis aproximativ 300.000 de barili de petrol pe zi prin conducta Druzhba care traversează Ucraina. De asemenea, Rusia este obligată să pompeze anual aproximativ 40 de miliarde de metri cubi de gaz prin sistemul de tranzit de gaz al Ucrainei, din cauza unor acorduri de furnizare care au precedat invazia din februarie 2022.

Dilema Ucrainei

Oficialii ucraineni spun că se află într-o dilemă. Hidrocarburile rusești care traversează teritoriul lor aduc Kremlinului milioane de dolari și contribuie la finanțarea mașinii de război. Dar Kievul are nevoie și de banii pe care îi câștigă din tranzit și dorește să fie un partener economic de încredere pentru națiunile europene, dintre care unele s-ar putea confrunta cu creșteri masive ale prețurilor (lucru care ar genera presiuni sociale) dacă livrările de energie rusești ar fi brusc întrerupte.

Kremlinul a folosit aprovizionarea cu energie ca pe o armă, inclusiv în anii 2000, când a întrerupt de două ori aprovizionarea Europei.

Un grup de lucru privind sancțiunile împotriva Rusiei, prezidat de Andrei Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, și Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, a publicat luna trecută un "plan de acțiune" care a stabilit măsuri suplimentare care, potrivit grupului, ar trebui luate pentru a pedepsi Rusia - dar planul a cerut în mod special menținerea tranzitului de energie rusă prin Ucraina.

De asemenea, a cerut suspendarea tranzitului de gaze către piețele europene prin state precum Turcia - conducta TurkStream. "Să se pună capăt furnizării directe de gaz rusesc către Uniunea Europeană, cu excepția cazului în care se face prin Ucraina", se arată în planul de acțiune.

Rusia s-a angajat să plătească Ucrainei un total de 7 miliarde de dolari în cadrul unui contract pe cinci ani semnat în 2019, care prevede ca Moscova să plătească indiferent dacă expediază sau nu gaz.

Rușii au ocolit atacurile împotriva conductelor ucrainene

Nataliia Shapoval, vicepreședinte la Școala de Economie din Kiev, a declarat că utilizarea de către Rusia a conductelor ucrainene "creează o protecție suplimentară" și a părut să limiteze atacurile aeriene ale Moscovei. "În timpul campaniei rusești împotriva sectorului energetic ucrainean din această iarnă, transportul și depozitarea gazului nu au fost țintele lor principale", a declarat Shapoval.

Conducta de petrol Druzhba a fost, de asemenea, cruțată, oprindu-și operațiunile doar pentru "câteva zile, când nu au avut energie electrică pentru a pune în funcțiune pompele", a declarat Matthew Sagers, expert în transport de energie la S&P Global Commodity Insights din Londra.

Sagers a declarat că Druzhba a transportat anul trecut aproximativ 80% din petrol pentru cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, MOL, și că anul acesta ar trebui să transporte între 50 și 55%.

În afară de Ungaria, Republica Cehă și Slovacia depind de petrolul transportat prin Druzhba. În plus, Ucraina a câștigat aproape 180 de milioane de dolari din taxele de tranzit de la Druzhba anul trecut, a declarat Sagers.

În cele din urmă, a spus Sagers, ucrainenii "nu au nevoie să arunce în aer conducta - ar putea pur și simplu să înceteze să mai facă afaceri dacă ar vrea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE