Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE caută o modalitate pentru a opri importurile de gaze lichefiate din Rusia

Ţările membre UE au convenit marţi să caute o modalitate legală prin care să oprească firmele ruseşti să mai trimită gaze lichefiate spre blocul comunitar, prin împiedicarea firmelor ruseşti să rezerve capacităţi, transmite Reuters.

Miniştrii europeni ai Energiei au sprijinit marţi o propunere care include opţiunea pentru guvernele statelor membre să împiedice, temporar, exportatorii de gaze din Rusia şi Belarus să depună în avans oferte pentru capacităţi pe infrastructura necesară pentru a livra gaze lichefiate în Europa.

Propunerea trebuie negociată cu Parlamentul European

Propunerea face parte din poziţia de negociere cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor din UE. Propunerea nu este definitivă şi va trebui negociată cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe mai multe luni.

Cele 27 de state membre UE au promis că vor renunţa la gazele ruseşti ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Importurile Europei de gaze naturale ruseşti prin conducte au scăzut semnificativ după invadarea Ucrainei însă importurile de gaze lichefiate ruseşti s-au majorat. Potrivit unei analize UE consultată de Reuters, livrările de gaze lichefiate ruseşti spre Europa au crescut anul trecut până la 22 miliarde metri cubi, de la aproximativ 16 miliarde metri cubi în 2021.

Dacă va fi aprobată, propunerea de marţi ar oferi statelor membre o variantă pentru a opri importurile de gaze lichefiate din Rusia, fără să se recurgă la sancţiuni, care sunt dificil de adoptat pentru că este nevoie de aprobarea unanimă a tuturor statelor membre.

Ungaria se opune inițiativei

Ungaria a anunţat deja că nu va sprijini poziţia de negociere a statelor membre UE cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor, care includ şi noi norme pentru integrarea mai multor gaze low-carbon.

Ţările membre vor putea să impună limite firmelor ruseşti pentru o perioadă temporară de timp, atât timp cât asta nu perturbă fluxurile de gaze între ţările UE sau să pună în pericol securitatea energetică a Europei, se arată în documentul consultat de Reuters.

Recent, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a îndemnat companiile europene să nu semneze noi contracte privind importurile de gaze lichefiate ruseşti, după ce actualele contracte vor expira. Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a făcut o solicitare similară către importatorii şi operatorii de gaze lichefiate din Spania.

Cu toate acestea, astfel de îndemnuri nu sunt obligatorii pentru că gazele naturale şi gazele lichefiate ruseşti nu sunt vizate de sancţiunile europene. Blocul comunitar a introdus un embargou cu privire la importurile de petrol şi produse petroliere ruseşti prin intermediul navelor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE