Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pragul pentru abuz în serviciu: Kovesi avertizează că ar putea sesiza Comisia Europeană

Parchetul European va sesiza Comisia Europeană, dacă proiectul care impune un prag de 250.000 de lei peste care abuzul în serviciu este infracțiune va fi adoptat și de Camera Deputaților.

Avertismentul a fost transmis la Euronews România de procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, după ce această modificare a fost adoptată în Senat.

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European: ”Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile Parchetului European și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept.”

Senatul a votat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Cu alte cuvinte, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei (50.000 de euro), fapta nu mai este considerată infracțiune.

După votul din Senat, proiectul va merge în Camera Deputaților, care este for decizional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE