Dezbatere prezidențială TVR. Cum au răspuns candidații la alegerile prezidențiale 2025 la întrebări despre prioritățile României

TVR a organizat, marți, 29 aprilie, dezbaterea candidaților la alegerile prezidențiale 2025. La dezbaterea electorală „Un Președinte pentru România” au fost invitați să participe toți candidații la prezidențiale. Euronews România a transmis în direct confruntarea candidaților, cu acordul Televiziunii Române.

De asemenea, jurnalistul Claudiu Popa a adresat întrebări candidaților din partea Euronews România.

29/04/2025 , 22:56

Pe cine ar suna candidații în caz de catastrofă?

Candidații au fost întrebați, în caz de catastrofă,, care ar fi cele trei persoane din telefonul personal pe care le-ar apela pentru sprijin politic?

Crin Antonescu: „Orice înalt responsabil, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, cei activi: von der Leyen, Friedrich Mer, Antonio Tajani, Viktor Orban… Sun la cine trebuie pentru că un președinte trebuie să fie un lider”.

Elena Lasconi: „M-am întîlnit cu mulți oameni anul trecut. Mă descurc foarte bine pentru că sunt sociabilă. Într-o situație dificilă, aș comunica cu oamenii, aș vorbi cu ei. Lipsește faptul că a fost ucisă instituția purtătorului de cuvânt”.

Cristian Terheș: „Am contacte multe în SUA și nu le-am folosit pentru că un candidat suveranist nu are nevoie de un telefon la un străin. De 35 de ani așteptăm să vină un străin să ne spună care este candidatul. Sunt credincios națiunii române”.

Lavinia Șandru: „Aș putea să-i sun pe Trump sau Meloni, dar cel mai important este că nu am vorbit despre părinții și bunicii noștri. Puneți mâna pe telefon și sunați-i că mâine s-ar putea să nu mai fie în viață. Să-i facem pe bunicii și părinții noștri bucuroși că ne au”.

Victor Ponta: „Suntem trei tipuri de situații. O amenințare militară, am o relație personală cu președintele Trump, precum și cu doi parteneri zonali: Turcia și Polonia. O amenințare economică: Christine Lagarde și Ursula von der Leyen. Pentru o situație de urgență, sun vecinii. Ne vor ajuta că și noi i-am ajutat pe ei. Când am o problemă personală, am doi sfătuitori: Andrei și Irina”.

Sebastian Popescu: Contextul este unul de criză. Nu aș suna personalități, aș suna decidenți politici cu care România are legături diplomatice. În funcție de situație, voi apela la liderii care sunt cel mai aproape de problema respectivă. Dacă este o problemă urgentă, voi apela prima dată la vecini.

29/04/2025 , 22:26

Pe cine ar numi Victor Ponta la CCR

Întrebat dacă ar numi la CCR magistrați de carieră sau oameni cu experiență politică, Victor Ponta a spus că ar numi „oameni corecți și profesioniști”.

„Aș numi niște oameni corecți și profesioniști. Deciziile CCR au legătură cu activitatea politică. Nu vreau să-mi iau angajamente, dar ideea unei audieri publice este bună, nu să apară un decret în Monitorul Oficial”, a spus Ponta.

29/04/2025 , 22:01

Ce ar face Nicușor Dan în cazul unor inundații catastrofale în țară

Nicușor Dan a fost pus în fața unui scenariu care implică inundații catastrofale în România. Acesta a spus că ar încerca să coordoneze ISU și ar merge la fața locului.

„Aș încerca să coordonez cu ISU măsurile urgente. Evident că m-aș duce acolo, dar mai important este să asigurăm locuințe provizorii pentru populației”, a spus Dan.

29/04/2025 , 21:44

Nicușor Dan: „În mod realist, există patru oameni care pot să ocupe această funcție”

Daniel Funeriu: „Aș vrea să-l întreb pe Nicușor Dan de ce mi-a sunat toată ziua telefonul astăzi să mă retrag în favoarea lui Nicușor Dan? Vreau să știu acest lucru. Toată ziua mi-a sunat telefonul pentru asta.”

Nicușor Dan: „Domnule Funeriu, am apreciere pentru dumneavoastră ca om de știință, ca om implicat în societate. Totuși, nu cred că trebuie să dăm așa de multă importanță candidaturii dumneavoastră.”

Elena Lasconi: Ce urât!

Lavinia Lasconi: I-ați cerut prin interpuși să se retragă? Spuneți!

Daniel Funeriu: „Era întrebarea mea. Când o să am nevoie de ajutor, o să-l cer.”

Nicușor Dan: „Răspunsul e evident negativ, dar dacă tot mi s-a pus o întrebare, vreau să revenim la motivul pentru care noi suntem azi aici. România are nevoie de un președinte și de o direcție.

În mod realist, există patru oameni care pot să ocupe această funcție. Trebuie să trăim în realitate. Aceștia sunt domnul Simion, domnul Antonescu, domnul Ponta și subsemnatul. Îi invit pe români să voteze în cunoștință de cauză și să se informeze în privința fiecăruia dintre ei.”

Daniel Funeriu: „Am lucrat cu doi oameni, cu un laureat Nobel și cu președinte de țară, și niciunul nu mi-a spus că aș fi irelevant.”

29/04/2025 , 21:36

John Ion Banu: Întrebarea către mine este: de ce sunt eu aici?

John Ion Banu a fost rugat de moderatorii dezbaterii să adreseze o întrebare unuia dintre contracandidați, însă acesta a răspuns: „întrebarea îmi este adresată mine însumi”.

„Întrebarea îmi este adresată mine însumi.. Nu am voie să-mi pun o întrebare?

Întrebarea către mine este: de ce sunt eu aici? De ce mă întreb asta, am considerat cu cțâteva timp în urmă. România are nevoie de o schimbare. Aș putea să ajut o schimbare în România.

Cetățenii României sunt foarte reținuți în a avea o schimbare. Asta doare. Nici jurnaliștii nu caută să vadă cum e o schimbare să se producă. Vă învârtiți în jurul celor cinci muschetari ai partidelor care nu vor aduce o schimbare majoră în România.

Numai dezbatere nu este. Nu discutăm despre un plan prezidențial. În afară de cancanuri... Asta e întrebarea către mine și nu am de gând să vă răspund”, a afirmat John Ion Banu.

29/04/2025 , 21:12

Ponta ar vrea interzicerea importurilor de produse agroalimentare din Ucraina

Candidatul independent la președinția României Victor Ponta propune ca România să interzică importul produselor ucrainene. În opinia sa, această măsură este necesară pentru revitalizarea agriculturii românești.

„La Agricultură, de exemplu, trebuie să interzicem importul de produse agroalimentare din Ucraina. Iată ce face președintele în Consiliul European”, a afirmat Ponta.

29/04/2025 , 21:00

Elena Lasconi susține că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi arestat dacă ar veni în România

Elena Lasconi a afirmat că, în cazul în care ar fi aleasă președinte, ar respecta legea și ar fi de acord cu punerea în aplicare a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale în cazul premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Nu cred ar risca să vină în România știind ce fel de om integru sunt eu și că aș respecta legea. Am arătat în lunile astea că nu sunt controlabilă și că nu sunt intimidabilă”, a afirmat ea.

29/04/2025 , 20:53

Lavinia Șandru nu a știut câți militari americani sunt în România, dar vrea să se întâlnească cu Donald Trump

Lavinia Șandru a afirmat că va dori să discute cu președintele Donald Trump în cazul în care ar decide retragerea militarilor americani din România, chiar dacă nu a știut să răspundă ce efective sunt staționate în țara noastră.

„Nu știu câți sunt (între 1.700 și 2.000 de militari americani). În momentul în care voi ajunge președinte, prima vizită va fi la Washignton. Voi face în așa fel încât Donald Trump să mă cheme la Washington. Aș merge la Washington și aș vorbi cu președintele Trump. Nu se va întâmpla acest lucru (retragerea militarilor americani n.r), a afirmat Lavinia Șandru.

29/04/2025 , 20:52

Cum ar acționa Crin Antonescu în cazul unui cutremur puternic: Președintele trebuie să informeze, să liniștească

Crin Antonescu a fost întrebat cum ar proceda în cazul unui cutremur puternic - dacă ar merge în centrul de comandă sau dacă ar merge în zonele calamitate. Candidatul PSD-PNL-UDMR a explicat că, în opinia sa, președintele „trebuie să informeze, să liniștească”

„În situațiile de urgență la care e necesară și obligatorie o acțiune prezidențială sunt de două feluri, situații de securitate, militară propriu-zisă, în care președintele este împuternicit să acționeze direct și personal sau situații de calamități naturale, cum este cazul cutremurului, unde vorbim despre comitetul pentru situații de urgență care se află clar în subordirea premierului. Chiar dacă președintele nu are atribuții efective, (...) președintele trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și să comunice. Contactează imediat premierul, membrii acestui comitet, se informează, verifică. Principala atribuție, cel mai important lucru pe care-l poate face președintele este să comunice. El trebuie să informeze, să liniștească”, a afirmat Crin Antonescu.

29/04/2025 , 20:15

Crin Antonescu: „România să discute la pachet cu chestiunea garanțiilor de securitate pentru Ucraina și garanții de securitate directe sau indirecte pentru Republica Moldova”

„Convoc CSAT, contactez toți aliații noștri în interiorul NATO și cu partenerul strategic din SUA și tot ceea ce pot să facă pentru cei din Republica Moldova, pentru președinta Maia Sandu, ce este în măsură România să facă fac. Alte măsuri în fața unei invazii față de o țară terță care nu este în NATO vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO. E foarte important ca până atunci, să nu ajungem într-o asemenea situația, România să discute la pachet cu chestiunea garanțiilor de securitate pentru Ucraina și garanții de securitate directe sau indirecte pentru Republica Moldova, pentru că garanțiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante”, a declarat Crin Antonescu.

29/04/2025 , 20:14

Nicușor Dan: Trebuie ca în satele și comunele să ducem sănătatea și educația de care românii au nevoie

„Este o luptă între adevăr și minciună. (...) În multe scheme de promovare economică, nu ne-am concentrat pe stimularea unui ecosistem care să stimuleze procesarea. În ceea ce privește investițiile, trebuie să avem un program național pentru irigații. Trebuie să combatem evaziunea fiscală. Trebuie ca în satele și comunele să ducem sănătatea și educația de care românii au nevoie”, a afirmat Nicușor Dan.

29/04/2025 , 20:09

John Ion Banu: Aș merge pentru o reducere masivă a cheltuielilor pentru înarmarea militară

„Aș merge pentru o reducere masivă a cheltuielilor pentru înarmarea militară. Nu văd un pericol atât de puternic într-o invazie a sovieticilor. Nu a sovieticilor, a republicii rusești, a Federației rusească, având în vedere că suntem parte din NATO care este o organizație puternică, de cinci, șase ori mai puternică decât Federția. Ca urmare aș reduce cheltuielile pentru înarmare. Nu m-aș înarma pentru un pericol care nu îl văd iminent”, a declarat John Ion Banu:

29/04/2025 , 20:06

Elena Lasconi vrea numiri la CCR cu audieri live și fără legături cu politicul

„Măsura cea mai drastică o pot face românii să nu-i mai vedem la putere pe cei care au fost la butoane. Puterea este a românilor.

Reformarea Curții Constituționale. În acest mandat de cinci ani, eu voi putea schimba la sfârșitul lunii iunie un judecător și voi da un exemplu, cu audieri live, aș cere ca cei numiți de mine să nu fi avut nicio treabă cu vreun partid”, a declarat Elena Lasconi.

29/04/2025 , 20:01

Victor Ponta: „Nu cred că există o cale europeană împotriva Americii”

„Parteneriatul României cu Statelor Unite este esențial. Nu cred că există o cale europeană împotriva Americii. Cred că este o mare greșeală. Cu mare plăcere îi voi revedea pe Donald Tusk și Georgia Meloni”, a declarat Victor Ponta.

29/04/2025 , 19:50

Dezbatere prezidențială a început. George Simion, liderul AUR, e singurul candidat absent

Dezbatere prezidențială a început în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. George Simion, candidatul AUR, a anunțat că nu merge la nicio dezbatere.

Când și unde va avea loc dezbaterea prezidențială de la TVR

Dezbaterea electorală organziată de TVR va fi organizată în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, va începe la ora 19:30 și va dura trei ore.

„Într-un moment crucial pentru viitorul țării, candidații la Președinție se vor întâlni față în față marți, 29 aprilie, într-o dezbatere organizată de Televiziunea Română în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. Locația dezbaterii adaugă o dimensiune simbolică evenimentului”, potrivit unui comunicat transmis de Televiziunea Română.

Cine participă la dezbaterea prezidențială din 29 aprilie 2025

Televiziunea publică menționează că a invitat toți candidații la alegerile prezidențile 2025 să participe la confruntarea directă pentru Palatul Cotroceni, „locul de muncă al viitorului președinte”.

La alegerile prezidențiale 2025 au fost validați 11 candidați (ordinea de mai jos este cea în care vor fi candidații pe buletinele de vot din 4 mai 2025).

  1. George Simion (AUR)
  2. Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  3. Elena Lasconi (USR)
  4. Cristian Terheș (PNCR)
  5. Lavinia Șandru (PUSL)
  6. Victor Ponta (independent)
  7. Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  9. John-Ion Banu (independent)
  10. Daniel Funeriu (independent)
  11. Nicușor Dan (independent)

Cum se va desfășura dezbaterea prezidențială

Dezbaterea prezidențială va fi coodonată de jurnaliștii Ramona Avramescu și Marian Voicu.

Temele de discuție vor fi, printre aletele:

  • prioritățile mandatului și relația cu clasa politică;
  • soluții concrete pentru recâștigarea încrederii în instituțiile statului;
  • rolul președintelui ca mediator într-o societate polarizată;
  • politica externă și parteneriatele strategice în noul context internațional;
  • strategia de securitate națională;
  • alte subiecte de interes major pentru români.

În cadrul dezbaterii va exista și o secțiunea numită „Situația de criză” în care în care candidații vor trebui să-și prezinte viziunea și deciziile pe care le-ar lua în situații extreme ce pot apărea în mandatul prezidențial.

Jurnaliștii prezenți la dezbatere vor putea adresa întrebări candidaților.

De asemenea, candidații vor avea ocazia să se confrunte și direct, într-o rundă specială.

Ultimele zile de campanie electorală

Au mai rămas numai câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Românii sunt chemați la urne duminică, 4 mai 2025, pentru a vota în cadrul scrutinului pentru alegerea președintelui României.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 se încheie sâmbătă dimineața, la ora 7:00.

După această oră, va urma o „zi a tăcerii” în care este interzisă orice fel de propagandă electorală, adică:

  • afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru președintele României;
  • difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidențiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
  • sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE