Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbatere electorală în Marea Britanie. În joc este conducerea partidului conservator

În Marea Britanie continuă lupta pentru șefia partidului Conservator. După retragerea lui Boris Johnson, locul este vizat de Liz Truss, șefa diplomației britanice, și Rishi Sunak, fost ministru de finanțe chiar în cabinetul Johnson. Dezbaterea va avea loc joi seară, iar estimările de până acum arată un avantaj confortabil pentru Liz Truss.

Seara trecută Rishi Sunak, fost ministru de finanțe, şi Liz Truss, ministrul de externe, s-au luptat din nou pentru conducerea Partidului Conservator, în Cardiff, capitala Ţării Galilor.

Aceștia si-au prezentat programele și punctele de vedere în faţa membrilor Partidului Conservator. 160.000 dintre ei vor vota pe parcursul lunii viitoare, dar nu şi-au primit buletinele de vot, după ce serviciile britanice de informații au semnalat o problemă de securitate pentru că partidul a dorit să le dea voie oamenilor să voteze pe buletine de hârtie, dar dacă s-ar răzgândi în următoarele săptămâni, s-ar conecta la un sistem online și şi-ar schimba opțiunea, acest lucru ar fi privit cu suspiciune. Din această cauză se întârzie începerea alegerilor.

Totuși, cei doi candidați se vor întâlni faţă în faţă în această seară, într-o dezbatere televizată, deoarece ultima a trebuit să fie anulată din cauză că moderatorul s-a îmbolnăvit. Candidații au folosit ultimele două zile pentru a repeta și pentru a se pregăti de înfruntare. Rishi Sunak va profita de faptul că Liz Truss a trebuit să facă la începutul săptămânii o schimbare radicală în ceea ce priveşte un important subiect politic, şi anume comisiile regionale să plătească sume diferite drept salariu pentru posturi identice, la nivelul întregului Regat Unit. Ea a susţinut că s-ar economisi, astfel, nouă miliarde de lire sterline, dar Rishi Sunak a acuzat-o că aceasta ar fi o tăiere de salarii pentru cei precum asistente medicale, medici, profesori şi ar fi contrar programului de creştere a nivelului de viaţă.

Există sanşe pentru Liz Truss, pentru că este în fruntea cursei. Cele mai recente sondaje arată că este cu 30 procente în faţa lui Rishi Sunak. Deci, este acum favorită în cursă, dar totul s-ar putea schimba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE