Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rishi Sunak, în frunte după primul tur al scrutinului pentru şefia Partidului Conservator din Marea Britanie

Fostul ministru al finanţelor din Marea Britanie, Rishi Sunak, a obţinut miercuri cele mai multe voturi în prima rundă a alegerilor interne pentru desemnarea succesorului lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator şi, implicit, prim-ministru al Regatului Unit, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Sunak a obţinut 88 de voturi ale deputaţilor conservatori. El a fost urmat de Penny Mordaunt, fost ministru al apărării, cu 67 de voturi, şi de şefa diplomaţiei britanice Liz Truss, cu 50 de voturi.

În cursă au rămas de asemenea Kemi Badenoch (40 de voturi), Tom Tugendhat (37 de voturi) şi Suella Braverman (32 de voturi). Actualul ministru al finanţelor Nadhim Zahawi şi fostul ministru al sănătăţii Jeremy Hunt au fost eliminaţi, nereuşind să obţină numărul de voturi minim (30) necesar menţinerii în cursă.

Un al doilea tur este prevăzut să aibă loc joi şi un altul, dacă va fi necesar, se va desfăşura vineri. Obiectivul este să nu fie mai mult de doi candidaţi înainte de vacanţa parlamentară, care începe pe 22 iulie. Numele viitorului premier al Regatului Unit va fi cunoscut pe 5 septembrie, în urma unui vot final deschis membrilor partidului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE