Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dependența de jocurile de noroc, ca dependența de cocaină. Expert: Suntem predispuși adicțiilor, ca specie

Profesorul universitar și expertul în terapie comportamental-cognitivă, Daniel Mirea, a vorbit la Euronews România despre ce înseamnă dependența de păcănele, pe care a asemănat-o cu dependența de cocaină.

Dependența de jocurile de noroc, ca dependența de cocaină sau de alcool. Expert: Suntem predispuși adicțiilor, ca specie, din păcate

Legea anti-păcănele a fost adoptată, marți, în Parlament, iar păcănelele vor fi scoase în afara localitățiilor cu până în 15.000 de locuitori, deci nu toate localitățile din România, așa cum promitea, la început, Ciolacu.

În ceea ce privește dependența de jocurile de noroc, în Marea Britanie, de exemplu, este văzută și tratată la fel ca una de alcool sau de cocaină, a precizat profesorul Daniel Mirea la Euronews România.

O boală care poate fi tratată.

Prof. Daniel Mirea, expert în terapie comportamental-cognitivă: „La nivel de sănătate, în NHS, Sistemul Național de Sănătate, este văzută ca un diagnostic, ca orice altă dependență, nu este nicio diferență între un dependent de alcool sau de cocaină sau un dependent de jocuri de noroc sau de pariuri. (...)

Da, se poate scăpa de această boală. Este tratată ca și o dependență, ia foarte mult timp și foarte multă motivație din partea victimei, să-i zicem, persoana dependentă de pariuri. Noi îi considerăm victime aici pentru că nu sunt niște oameni fericiți, nu se duc pentru că nu au altceva de făcut, nu au alte activități, sunt niște victime ale unor boli mintale din punctul nostru de vedere, care practică acest sistem de self harm, de autodistrugere. Ia timp, dar se poate vindeca. Îi avem pe cei care sunt dependenți acum - avem un număr de mii, zeci de mii, poate sute de mii - dar ce întâmplă cu tinerii care vin din urmă? Îi ajutăm și pe ei? E foarte important să oprim, să tragem linia undeva”.

Predispuși dependențelor

Prof. Daniel Mirea: „Din păcate, este un sistem primitiv pe care, să zicem, l-am moștenit și lucrează în același mod la nivel neurobiologic ca și foamea. Atunci când ne este foame, simțim această nevoie agresivă și neplăcută în interiorul nostru de a ne îndrepta către un produs care ne satisface și dispare această durere interioară, durere psihologică, practic, durerea de foame să zicem - craving îi zicem noi - poftă.

Dopamina - ca și hormon, neurotransmițător - sau producția de dopamină este asociată cu o dependență și, cu cât practicăm mai mult un sport care ne place sau un joc online sau pariurile, cu atât eliminăm mai multă dopamină. Deci nu ține neapărat de stimulus, de stimulent, poate fi orice... Din păcate, noi suntem predispuși dependențelor ca și specie mamiferă, să spunem. Din păcate. Și, atunci, trebuie să intervenim la nivel și psihologic, dar și social (...)”.

Daniel Mirea locuiește în Marea Britanie și, spune el, sunt diferențe între ce se întâmplă acolo și România. În primul rând, nu sunt atât de multe săli de jocuri de noroc cum sunt la noi în țară pentru că nu permit autoritățile locale.

Prof. Daniel Mirea: „Nu, nu avem așa ceva. Ele există, dar unitățile comerciale sunt predestinate de autoritățile locale, deci de primărie. Primăria spune că într-un anumit spațiu poți să funcționezi vânzând ziare, în alt spațiu, să vinzi ciocolată sau haine sau pantofi, deci unitățile comerciale sunt predestinate și atunci evităm această problemă. Primăria știe cel mai bine câte unități are și ce vrea să aibă în acea zonă. (...)

Activitatea acestor unități comerciale este strict monitorizată de mai multe departamente specializate din Guvern, care se ocupă cu așa ceva (...). Pariurile se practică în mai multe feluri, online, dar și fizic, în aceste unități specializate, însă – dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Anglia – s-a introdus un act normativ, deci o lege, în 2005, care s-a îmbunătățit în octombrie anul trecut, s-a îmbunătățit prin faptul că taxele s-au mărit cu 1%, între 0.4 și 1%, o taxă specială se numește Ipotecă, pe lângă taxele care sunt foarte mari ale acestor gen de servicii...”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE