Primarul din Chișinău, Ion Ceban, a primit interdicție de a intra pe teritoriul României, din motive care țin de „siguranța națională.” Însă în 2023 și 2024, nu doar că edilul capitalei Moldovei a fost de cel puțin trei ori în țara noastră, dar s-a și întâlnit cu fostul premier Marcel Ciolacu.
Ce știm despre întâlnirile dintre Marcel Ciolacu și Ion Ceban
Cei doi s-au văzut inițial la finalul anului 2023. La acea dată, discuția dintre Ceban și Ciolacu nu figura pe niciuna dintre agendele oficiale ale tabereor. În 2024, au avut loc alte două întâlniri. Prima, la Palatul Victoria, în primăvara anului 2024, apoi în decembrie, la Buzău, locul în care s-a născut și unde a crescut politic premierul României.
Jurnalistul Vitalie Cojocari, realizatorul emisiunii România lui Vitalie, a încercat să explice de ce nu este în regulă ca informația inițială de astăzi să ajungă la români via presa din Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat.
De altfel, reacțiile oficiale ale autorităților de la noi au venit în urma solicitărilor jurnaliștilor și, în mod evident, post factum.
Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: „Este curios că aflăm acest lucru din presa din Moldova și asta e cu bătaie lungă la autoritățile din România. Interzicerea nu ar veni din partea autorităților din România, ci la nivel european, ceea ce înseamnă că nu reprezintă un pericol nu doar pentru România, ci pentru UE.
Trebuie să vedem niște explicații nu doar de la autorități, ci de la politicieni, pentru că Ceban a avut intrare la mulți politicieni din România, primari din București, din țară, s-a întâlnit cu ei. Poate fi un pericol, pentru că jurnaliștii din țările baltice au spus foarte clar, în momentul în care a început invazia rusească în Ucraina, că, atunci, Ivan Ceban era la Moscova.
De ce îi zic Ivan Ceban? Pentru că este o schimbare interesantă a felului în care domnul Ceban a știut să se reprofileze. Era cunoscut în Moldova ca fiind consilierul lui Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Moldovei. Atunci se numea Ivan. Ulterior, și-a schimbat numele în Iv Ceban, în Ion Ceban. Iată că a avut o schimbare cameleonică și care a prins și la populația din Moldova, și la unii politicieni de aici.
Dintr-o dată, Ion Ceban nu mai era pro-rusul cu mesaj puternic pro-rus, iar mesajul său s-a schimbat și încerca să fie moderat, pro-european. De spun asta? Pentru că a continuat să meargă la Moscova și a mers chiar până în momentul invaziei, s-a văzut cu primarul Moscovei, Sobianin, care este mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, o persoană de mare încredere a lui Putin.
Interesant este că cel care a anunțat de întâlnirea cu Ciolacu a fost Ion Ceban. Se folosea de aceste relații pentru politica internă din Republica Moldova, avea nevoie să dea mesaje cum că este pro-european. Iată că, acum, europenii consideră că este un pericol pentru Uniunea Europeană."
Cine este Ion Ceban
Lui Ceban i-a fost interzis accesul nu doar în România, ci în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de cinci ani.
Ion Ceban, în vârstă de 45 de ani, este lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN). Debutul său în politică a fost în Partidul Comunițtilor din Republica Moldova (PCRM), o formațiune de centru stânga apropiată de Rusia, care îl avea la conducere pe Vladimir Voronin.
Ceban a devenit deputat în 2011, iar peste un an, a organizat și participat la protestele PCRM împotriva Alianței pentru Integrare Europeană. A plecat din PCRM în 2012 și a intrat în PSRM, partidul lui Igor Dodon, fost președinte al Moldovei, care este și el un cunoscut pro-rus. În acest partid, Ceban a primit funcția de secretar pentru ideologie. El a coordonat chiar și un protest în fața Comisiei Europene, la Bruxelles, în 2014, când a spus: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală.”
Ceban a susținut și referendumul pentru independența Găgăuziei și aderarea la așa-numita uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
În 2015, Ceban a ajuns în Consiliul Municipal Chișinău și a devenit președinte al fracțiunii PSRM, până în 2019. Cu un an înainte, Ceban a candidat la primăria Chișinău, dar a pierdut în fața lui Andrei Năstase, însă alegerile nu au fost validate. La reorganziarea alegerilor, el a reușit să devină primarul capitalei Moldovei.
În 2021, Ceban și-a lansat partidul Mișcarea Alternatică Națională. În 2023, el a fost ales din nou în funcția de primar, iar în acest nou mandat, el și-a schimbat discursul și părea unul mai moderat, mai aproape de cel european. La scurt timp, el a declarat că este susținător al integrării Moldevei în UE.