Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu vrea Egiptul să audă de palestinienii din Fâșia Gaza. Jurnalist: „Este o temere justificată”

Carmen Gavrilă, jurnalist Radio România Actualități, specializat în afaceri externe europene și problematica spațiului islamic, a vorbit la Euronews România despre situația de acum de la punctul de trecere Rafah, cel care face legătura între Fâșia Gaza și Egipt.

Egiptul are această mare temere că nordul țării s-ar putea transforma într-o nouă Fâșie cu palestinieni, într-o eventuală epocă post-Hamas. Cât de justificată este?

Carmen Gavrilă, jurnalist: „Este o temere justificată dacă e să ne uităm la trecut. Ce s-a întâmplat cu refugiații palestinieni care au ajuns în Liban? Ce s-a întâmplat cu refugiații palestinieni care au ajuns în Iordania? În Liban, de exemplu, până în ziua de astăzi, de exemplu, sunt încă proaspete rănile războiului civil pornit de la conflictul dintre Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Israel, pe teritoriul Libanului. (…)”

„Egiptul are de ce să se teamă pentru că ar putea fi vorba de sute de mii, de milioane chiar, de palestinieni care să se așeze într-o zonă vulnerabilă – Peninsula Sinai, sudul Peninsulei Sinai din Egipt – o zonă pe care guvernul egiptean abia a reușit recent să o țină cât de cât sub control pentru că a avut probleme cu propriii insurgenți acolo în zonă, așadar e foarte puțin probabil să convingă cineva la nivel diplomatic sau pe canale diplomatice, așa cum se aude că ar încerca Israelul să facă – ca Egiptul să ajungă să fie de acord cu strămutarea chiar și temporară a palestinienilor. Nimeni nu crede în așa ceva. Niciodată, palestinienii nu au plecat și nu au fost găzduiți în altă parte temporar. Temporarul s-a transformat în definitiv”.

„Dovadă, toate taberele de refugiați din jurul teritoriilor palestiniene, taberele acelea au devenit mici orașe în care s-au născut copii, sunt acolo oameni de a doua, a treia generație chiar”.

„În mod evident, ceea ce a făcut Hamas nu convine sub nicio formă niciunuia dintre statele arabe din regiune, mai ales Egiptului și mai ales Iordaniei, pentru că e o nouă sursă de instabilitate, este o nouă impulsionare a simpatiei sau măcar a discursului din jurul unei organizații teroriste care e o ramură, un produs al Frăției Musulmane, organizația teroristă care a făcut cele mai multe probleme acestor guverne în regiune”.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE