Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Elena Udrea se află încă în Bulgaria, deși judecătorii au decis extrădarea ei în România. Fostul ministru sesizează CSM

Elena Udrea se află în continuare în Bulgaria și încă nu a fost stabilită data la care ea va fi adusă în țară. Motivarea scrisă de judecătorii bulgari care au decis extrădarea trebuie să ajungă la Tribunalul București și la Poliția Română.

Data extrădării se va stabili după ce motivarea deciziei judecătorilor de la Sofia va ajunge la Tribunalul București și la Poliția Română. Un echipaj de poliție va merge în Bulgaria pentru a o aduce pe Elena Udrea în țară.

Potrivit legislației, statul bulgar are la dispoziție 10 zile de la decizia de extrădare pentru a o preda pe Elena Udrea. Din informațiile Euronews România, documentele cu privire la decizia de extrădare nu au ajuns la partea română.

Elena Udrea va fi dusă la penitenciarul Târgșor, singura închisoare de femei din țară. Aici va avea statut de persoana protejată, adică va nu va fi pusă în celulă cu persoane condamnate pentru infracțiuni de drept comun. Primele 21 de zile le va petrce in perioada de carantină.

Condamnată la 6 ani de închisoare

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”, reamintește Agerpres.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia, fără a avea câştig de cauză.

Sesizare la CSM

Fostul ministru anunță, pe Facebook, că a decis să sesizeze CSM. „Am sesizat CSM pentru a cerceta o situație șocantă și este posibil și foarte probabil să explice cum s-a luat decizia ICCJ din 7 aprilie, prin care într-un mod ilegal și complet abuziv, cu încălcarea deciziei 685/2018 a CCR, mi s-a respins Contestația în Anulare din dosarul Gala Bute, ceea ce a dus la arestarea mea. Reamintesc c doar mie, doar în acest dosar, contestația mea și a celorlalți doi (Obreja și Breazu) au fost respinse, iar în toate celelalte dosare aceiași judecători au admis contestațiile și s-a trecut la rejudecarea cauzelor!”, a scris Elena Udrea.

„Mai exact am cerut CSM să verifice dacă în dimineața zilei de 7 Aprilie, ziua în care s-a pronunțat decizia de respingere a cererii mele, cel puțin un judecător din cei patru care au fost pentru respingere, a fost chemat la Parchetul General și amenințat cu pușcăria de cineva din conducerea instituției dacă va fi pentru admiterea contestației mele și favorabil respectării deciziei nr. 685/2018 a CCR. De asemenea, am cerut să se verifice dacă la acel moment, adică în dimineața zilei de 7 Aprilie, decizia completului de 5 judecători era de admitere a Contestaților, ea fiind inversată ca urmare a schimbării opiniilor a cel puțin 2 judecători, sub presiunea amenințării cu arestarea imediată. Așa s-ar explica și de ce soluția nu a mai fost scrisă la ora indicată, la ora 10 cum se știa și se aștepta, ci la ora 10:00 a fost anunțată presa și nu acuzații !!! Că se amâna pronunțarea pentru ora 14:00 și că se face ședința publica”, a adăugat Udrea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE