Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a decis BNR să majoreze dobânda-cheie. Explicațiile consilierului de strategie Adrian Vasilescu

Consilierul de strategie al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a explicat, la Euronews România, de ce era de așteptat ca dobânda-cheie să fie majorată de la 6,75 la sută la 7 la sută pe an.

„Era de așteptat din moment ce, în noiembrie, inflația a crescut la 16,76 la sută. Vineri, pe 13 ianuarie, vom primi și rata pe decembrie și atunci vom avea tabloul complet. Creșterea dobânzii a fost calculată pe o linie de echilibru, în așa fel deasupra acestei linii să nu apară un pericol de recesiune, iar sub această linie să nu apară să nu apară pericol de creștere a inflației”, a spus Adrian Vasilescu.

„BNR a explicat astăzi, într-un comunicat, că este posibil ca în semestrul I al acestui an să vedem o scădere ușoară a inflației, iar în semestrul II să vedem chiar o scădere a inflației până la o singură cifră, de la 16,76 la sută la 9 și ceva la sută. Astea sunt date preliminarii, în februarie, Banca Națională va avea o nouă ședință de politică monetară, în care va analiza raportul asupra inflației și vom vedea cifre mai exacte privind sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, când este de așteptat ca inflația să înceapă să coboare către ținta stabilită de 2,5 la sută”, a adăugat consilierul de strategie al BNR.

Potrivit lui Adrian vasilescu, BNR a făcut ceea ce au făcut toate băncile centrale din lume, adică a mărit dobânda de politică monetare pas cu pas, astfel încât „să aibă un tablou la zi al creșterii inflației, al cauzelor creșterii inflației și al soluțiilor pentru a descuraja creșterea inflației”. „La viitoarea ședință va fi, din nou, o analiză, va fi din nou o decizie și decizia asta va depinde de datele de atunci ale inflației, adică din februarie 2023”, a concluzionat Adrian Vasilescu.

Cum a evouluat inflație în 2022

Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76 la sută, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie. Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc, se arată într-un comunicat al BNR.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accelerat ușor ascensiunea în primele două luni din trimestrul IV 2022, contrar previziunilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie la 14,0 la sută în luna noiembrie 2022, ca urmare a creșterilor cvasi-generalizate de prețuri consemnate pe cele trei segmente ale inflației de bază. Evoluția inflației CORE2 ajustat continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale costurilor cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor în lanțuri de producție.

Acestea au fost potențate și în acest interval de cotele înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt și de reziliența cererii pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate, se mai spune în comunicatul Băncii Naționale a României.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 9 februarie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE