Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Datoria publică a României a trecut de 50%. Ministrul Finanțelor: ”PIB o să scadă la 45,6 la final de an”

Datoria publică a României a crescut în luna februarie la 50,1% din Produsul Intern Brut, față de 49,2% cât era în prima lună a acestui an.

În cifre, datoria guvernamentală a ajuns la peste 706 miliarde de lei în luna februarie, iar în ianuarie era de 695 de miliarde de lei.

Spre comparație, la finalul anului 2019, înainte ca pandemia să înceapă, împrumutul statului român era de 373 de miliarde de lei, adică aproape la jumătate.

Cea mai mare parte a datoriei este reprezentată de titluri de stat. În privința procentului de peste 50% din PIB, ministrul Finanțelor a spus că nu trebuie să ne îngrijorăm.

Ponderea o să scadă spre finalul anului.

Adrian Câciu: PIB o să scadă la 45,6 la final de an

”Trebuie să recunoaștem că am plecat de la un nivel al datoriei foarte ridicat, 49,8%, conjuncutral într-o lună datoria depășeste 50% din PIB, după care în lunile următoare revine prin managementul datoriei publice pe care îl facem.

Cei care se uită la datoria publică pe site-ul Ministerului de Finanțe au trasabilitatea modului în care vârfurile de plată vin în parcursul de calendar.

Ca pondere în PIB ea va începe să scadă și va ajunge la 45,6 la final de an, de aceea nu se impun măsuri corective la cheltuieli rigide ca cele cu salariile care pot creea emoție, nu e cazul.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE