Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PIB-ul real pe cap de locuitor este dublu în București-Ilfov față de restul țării

Zona București-Ilfov este în topul regiunilor europene cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor ajustat în funcție de puterea de cumpărare, în timp ce în restul țării acest indicator este abia la jumătate.

Dintre celelalte regiuni, cel mai bine stă zona de vest.

Dacă PIB-ul pe cap de locuitor în valoare nominală împarte valoarea bunurilor și serviciilor realizate într-o regiune la numărul locuitorilor, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumpărare este un indicator mult mai bun pentru comparații între țări, deoarece elimină diferențele inerente de prețuri dintre state.

În București-Ilfov în 2021 am stat la fel de bine la PIB-ul realizat ca polonezii din jurul Varșoviei, suedezii din Stockholm, francezii din apropierea Parisului sau chiar față de olandezii din partea de nord a țării.

Ba chiar București-Ilfov depășește, la PIB-ul pe cap de locuitor, regiuni din nordul Italiei sau pe cele din preajma Istanbulului.

Restul României produce jumătate din PIB-ul capitalei

În schimb, restul României produce la jumătate față de zona capitalei și la același nivel cu majoritatea statelor din estul Europei. Zona cu cel mai mare PIB real, după Capitală și Ilfov, este regiunea de Vest a României.

Între regiunile Uniunii Europene, cel mai mare PIB real per capita se realizează în Luxemburg. Dacă ne raportăm la cei mai bogați dintre europeni, locuitorii din București-Ilfov reușesc să producă numai 62% din PIBul per capita pe care îl fac luxemburghezii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE