Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Danezii au ieșit la vot. Cum ar putea schimba alegerile anticipate peisajul politic al țării

Criza energetică, inflația, nivelul de trai și schimbările climatice. Acestea sunt marile teme care îi îngrijorează pe danezii care au votat marți în alegeri anticipate. Scrutinul se așteaptă să schimbe peisajul politic al țării. Noi partide speră să intre în Parlament, în timp ce nici formațiunile de centru-stânga, nici cele de centru-dreapta nu par a obține majoritatea, adică 90 de locuri în legislativul de 179 de locuri.

Nu mai puțin de patru milioane de danezi au fost chemați să aleagă între candidații a 14 partide. Alegerile au fost convocate, după ce o anchetă declanșată de uciderea a 16 milioane de nurci, suspectate că ar transmite COVID, a scos la iveală o serie de abuzuri de putere, însă acum oamenii sunt preocupați de problemele ce le afectează viața de zi cu zi.

Alegătoare: „Criza climatică și energetică, după cum văd, este o problemă presantă.”

Alegător: „Clima, cred, schimbările climatice și apoi, de asemenea, cred că sănătatea pentru societatea daneză, în special pentru tineri, sunt cele două mari teme și principalele subiecte, după mine.”

Alegător: „După cum arată lumea acum este foarte important ca toți să votăm și să spunem ce vrem, adică, nu există o soluție rapidă, dar dacă nu spui exact care crezi că sunt cei mai buni politicieni pentru a face din ea o lume mai bună, atunci...”

Sondajele de opinie creditau partidul social-democrat al actualei șefe de guvern , cu 25-26 de procente

Sondajele de opinie de dinaintea scrutinului creditau partidul social-democrat al actualei șefe de guvern, cu 25-26 de procente, iar o coaliție formată cu alte patru partide ar putea strânge 49% din voturi.

Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei: „Desigur, avem mai multe discuții, dar inflația și prețurile și criza energetică sunt, voi spune, în topul preocupărilor majorității danezilor. Sunt foarte optimistă, dar încă nu pot spune nimic despre rezultat.”

Pentru că nici partidele de centru-stânga, nici cele de centru-dreapta nu se profilează drept câștigătoare detașate, formațiunea neutră a fostului premier liberal Lars Lokke Rasmussen va avea un rol important de jucat. Creditată cu 10% din voturi, aceasta ar putea decide cine va forma coaliția de guvernare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE