Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacian Cioloș, despre criza alimentară: „Nu cred că se va întâmplă în Europa”. Ce spune despre lipsa irigațiilor din PNRR

Fostul comisar european al agriculturii, Dacian Cioloș, a declarat, în direct la Euronews, că nu „crede” că o să se ajungă la o lipsă de produse alimentare în Europa, dar vede riscul creșterii prețurilor la alimente din cauza prețurilor ascendente la energie, la fertilizanții chimici, precum și din pricina porturilor ucrainene blocate de la Marea Neagră. 

Cât despre lipsa irigațiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR),  eurodeputatul a precizat că el „nu a văzut” proiecte economic viabile în acest sens.

„Aruncăm destul de ușor cu vorbe când afirmăm <<criza alimentară>>. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că, chiar și atunci cand avem un an care poate să fie cu o producție mai redusă, o să fie o producție mai redusă într-o parte a Europei și una mai mare în altă parte. Au fost ani în care producția era bună în Romania și era secetă în sudul Europei”, a declarat Dacian Cioloș, în direct la Euronews România.

Acesta a subliniat că nu numai ce se întâmplă în Romania afectează și va afecta consumatorul din Romania, ci și contextul extern, „pentru că suntem într-o piață europeană”.

„Anul acesta, din punctul meu de vedere, dincolo de aceasta secetă care este deja anuntață, [...] ce poate și ce afectează deja agricultura sunt costurile ridicate de producție pentru că a crescut prețul la energie, au crescut prețurile la fertilizanții chimici [...], dar și pentru că sunt blocate zeci de milioane de tone de cereale în Ucraina, care, împreună cu Rusia, sunt două țări exportatoare mari de cereale în lume și care au perturbat prețurile pe piața internațională. Prețurile au crescut foarte mult și pentru că aceste cereale sunt blocate în depozitele din Ucraina și nu pot fi exportate din cauza faptului că porturile de la Marea Neagră sunt blocate”, a explicat Cioloș.

Creșterea prețurilor la alimente, un risc

„Putem să ajungem și la indisponibilități de produse alimentare, dar nu cred că lucrul acesta se va întâmplă în Europa. Țările mai sărace, care depind de importurile din această parte a lumii, sunt afectate și din punctul ăsta de vedere (al lipsei de produse alimentare, n.red).

În Europa, eu mai degrabă văd acesta riscul, creșterea prețurilor, și dificultatea unor categorii de populație să ajungă la anumite produse. Dar nu cred că vom duce lipsă de cereale, de pâine ca să spun așa, însă anumite produse alimentare pot fi afectate, mai ales în sectorul animal”, a afirmat fostul comisar european al agriculturii.

Potrivit acestuia, o parte din fermele de creștere a porcilor, bovinelor și a puilor din Uniunea Europeană au fost afectate de lipsa importurilor de materie primă din Ucraina, precum cea a furajelor, fapt care va contribui la creșterea prețurilor la produsele de origine animală.

„Nu am văzut astfel de proiecte nici de la minister”

Cât despre lipsa irigațiilor în Planul Național de Redresare și Reziliență, fostul comisar european a explicat că în acesta „poți să pui bani pentru proiecte pe care știi că poți să le faci începând de ieri, nu de mâine” și că nu a văzut proiecte mari de infrastructură pe irigații, nici măcar de la „minister”.

„Noi pe irigații, pe proiectele mari de infrastructură de irigații, eu nu știu să avem proiecte. Toată lumea vorbește de lipsa banilor pentru proiecte pe irigații, dar eu nu am văzut proiectele alea care să fie gata, să fie implementabile și să fie economic viabile după ce investești acolo sute de milioane sau miliarde de euro. [...] Eu nu am văzut proiectele acestea. Din păcate, ministerul nu a venit nici cu proiecte alternative de irigații, sau eu cel puțin nu le-am văzut. Pentru că irigații nu înseamnă doar să pompezi apă din Dunăre pe terasele superioare, cu costuri energetice ridicate, pentru că astea sunt sistemele pe care ni le-a lăsat moștenire regimul comunist”, a precizat Cioloș.

Pe 27 octombrie 2021, Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în timpul guvernării interimare a lui Florin Cîțu. Cu o valoare totală de 29,2 miliarde de euro, PNRR-ul României a fost coordonat de către fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR). Nechita-Adrian Oros (PNL) deținea, atunci, portofoliul Agriculturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE