Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Bilanțul cutremurului de 7,4 din Taiwan, cel mai puternic din ultimul sfert de secol

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,4 pe Richter, a lovit insula Taiwan. Peste 26 de clădiri s-au prăbușit și altele au fost grav avariate. Cele mai afectate sunt regiunile din sudul insulei, iar autoritățile au raportat cel puțin patru victime printre civili, în zona Hualien.

Cutremur de 7,4 în Taiwan

UPDATE. La mai bine de 24 de ore de la producerea cutremurului din Taiwan, bilanțul a crescut, iar numărul răniților a ajuns la 1.058, potrivit Cepartamentului de Pompieri. Numărul celor decedați a rămas de nouă persoane. Cutremurul a izbucnit miercuri dimineață, exact în momentul în care oamenii se pregăteau să meargă la muncă și la școală. Alte 646 de persoane sunt încă blocate, majoritatea în hoteluri.

Epicentrul a fost în zona rurală din Hualien, puțin populată, din estul Taiwanului. Și în capitala Taipei clădirile s-au mișcat puternic, dar pagubele au fost mici. Peste 300 de replici au urmat.

UPDATE. Serviciile de intervenție și salvare au mai descoperit două persoane surprinse sub dărâmături. Astfel, bilanțul victimelor a ajuns la nouă, plus 882 de răniți, potrivit Reuters.

UPDATE. Bilanțul victimelor a fost actualizat de oficialitățile din Taiwan, care au precizat că cel puțin șapte oameni au murit și cel puțin 700 au fost răniți.


Este cel mai puternic seism din Taiwan din ultimii 25 de ani, potrivit oficialităților. Din imagini, se văd clădiri puternic înclinate, care ar putea să cadă sau care vor trebui demolate. Mai mulți oameni au fost evacuați, iar unele companii situate în sudul insulei și-au evacuat angajații.

Cutremurul a fost resimțit și în capitala Taipei, dar nu au fost anunțate pagube majore. Pentru o perioadă scurtă de timp, a fost suspendată circulația trenurilor, iar în unele regiuni de munte au avut loc alunecări de teren. Mai multe localități au rămas fără curent electric și internet.

Mișcările tectonice au provocat un tsunami ce a atins și coasta Japoniei, fără a produce distrugeri. Ultimul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit Taiwanul a avut loc în 1999 și a avut o magnitudine de 7,6 pe Richter. La acea vreme, 2. 400 de oameni au murit, iar 5.000 de clădiri au fost distruse.

VEZI GALERIA
4 imagini

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a postat o reacție pe pagina ei de Facebook, la scurt timp după producerea seismului: "Centrul de Răspuns la Dezastre a fost înființat și diverse ministere raportează situația în diferite locuri, așa că vă rugăm să fiți atenți în orice moment la diferitele informații publicate de oficiali și să verificați cu atenție orice știri legate de cutremur. De asemenea, aș dori să reamintesc tuturor că unele trenuri de pe Taiwan High-Speed Rail (THSR) au fost întârziate. Pentru cei care fac naveta, vă rugăm să acordați atenție stării operațiunilor MRT și Taiwan Railway în anumite locuri. În plus, au existat o serie de replici în această dimineață și aș dori să reamintesc tuturor să nu folosească liftul deocamdată și să acorde mai multă atenție siguranței proprii."

În Taiwan locuiesc 23 de milioane de persoane. În zona Hualien, cea mai afectată de cutremur, sunt 300.000 de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE