Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Cutremur cu magnitudinea 6,3 în Turcia. Șase oameni au murit și peste 300 au fost răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,3, pe scara Richter a lovit luni regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC), potrivit Reuters.

Seismul s-a petrecut la o adângime de doi kilometri și a fost urmat de o replică de 4,5 pe scara Richter. În total, luni au fost cinci cutremure de peste 3,5 magnitudine.

21/02/2023 , 11:21

Şase persoane au murit în urma cutremurului de luni, iar circa 300 de persoane au fost spitalizate

Şase persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 6,4 produs luni seară în provincia Hatay din sudul Turciei, a anunţat marţi Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), transmite Agerpres.

După seismul de luni, circa 300 de persoane au fost spitalizate, dintre care 18 în stare gravă, a precizat aceeaşi sursă.

20/02/2023 , 22:37

Trei oameni au murit și peste 200 au fost răniți

Ministrul turc de interne Suleyman Soylu a declarat că trei persoane au fost ucise și 213 rănite, potrivit AP. Eforturile de căutare și salvare erau în curs de desfășurare în trei clădiri prăbușite, unde se crede că au fost prinse în total cinci persoane.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma noului cutremur, prinzând oameni înăuntru, a spus primarul din Hatay, Lutfu Savas. El a declarat pentru postul de televiziune NTV că ar putea fi vorba de persoane care s-au întors în case sau care încercau să își mute mobila din clădirile avariate.

Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat că cel puțin opt persoane au fost spitalizate în Turcia. Agenția de știri de stat siriană, SANA, a raportat că șase persoane au fost rănite în Alep din cauza căderilor de moloz.

În Hatay, echipele de căutare ale poliției au salvat o persoană care era prinsă în interiorul unei clădiri cu trei etaje și încercau să ajungă la alte trei persoane aflate înăuntru, a relatat televiziunea HaberTurk.

Știrea inițială:

Cutremurul, al cărui epicentru a fost localizat în localitatea Defne, potrivit Afad, s-a produs la ora 20:04 (17:04 GMT) și a fost resimțit violent și în Antakya și Adana.

Cutremurul s-a produs la câteva ore după ce şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a declarat că Washingtonul va ajuta Turcia "atât timp cât este necesar" în urma seismelor devastatoare produse în aceeaşi regiune în urmă cu două săptămâni, aminteşte Reuters.

Turcia opreşte operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în două provincii

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), informează AFP.

"Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri", a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.

Niciun alt supravieţuitor nu a mai fost descoperit sub ruine în ultimele 24 de ore, după salvarea unui cuplu în Antakya, capitala provinciei Hatay, sâmbătă, la 296 de ore după cutremurul devastator din 6 februarie.

În ultimele trei zile, şapte persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, toate în Antakya, inclusiv copilul acelui cuplu, care a murit la scurt timp după ce a fost salvat.

În provincia Kahramanmaras, unde a fost localizat epicentrul seismului, şansele de supravieţuire par mai mici decât în Hatay din cauza frigului, întrucât temperaturile au scăzut pe timpul nopţii până la -15 grade Celsius în zonele înzăpezite precum Elbistan, precizează jurnaliştii de la AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE