Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cumpărarea de programe antivirus din Rusia ar putea fi interzisă. Amenzile uriașe, prevăzute în proiectul Guvernului

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Guvernul are în plan să adopte un proiect legislativ prin care se interzice achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la companii sau entități provenind din Federația Rusă.

Inițiativa legislativă aparține Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Prin acest proiect este stabilit cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă, notează Agerpres.

Încălcarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 - 200.000 lei.

"În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale", se arată în expunerea de motive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE