Alegătorii din București sunt chemați la referendum, pe 24 noiembrie 2024, în aceeași zi în care este organizat și primul tur al alegerilor prezidențiale. Bucureștenii vor răspunde la trei întrebări care vizează organizarea administrativă a Bucureștiului și combaterea consumului de droguri în școli.
- LIVE Alegeri prezidențiale România 2024 - primul tur
- LIVE Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2024
- LIVE Referendum București 2024. Prezența la vot
Cine poate vota la referendumul din București?
La referendumul local din București vor putea vota numai alegătorii cu cetăţenie română care au domiciliul sau reşedinţa în București. Ei vor vota numai la secţia de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă.
Persoanele care lucrează sau locuiesc în București, dar nu au domiciliul sau reședința stabilită în Capitală, nu vor putea vota la referendum, pentru că ei nu vor apărea înscriși în listele electorale permanente.
Ce votezi. Cele trei întrebări ale referendumului din București
Pentru referendumul din București, alegătorii vor primi trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare decisă de CGMB. Ei vor primi și al patrulea buletin de vot, cel pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.
Cele trei întrebări la care sunt invitați bucureștenii să răspundă sunt:
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Unde votezi. Cum găsești secția de vot
La referendumul din București, alegătorii vor vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile prezidențiale 2024. Alegătorii care vor să afle la ce secție de votare din București votează pot accesa site-ul registrulelectoral.ro. Acolo, vor completa datele solicitate: CNP, nume de familie și codul captcha. Apoi, vor alege tipul alegerilor: Referendumul Local București 24.11.2024.
După completarea acestor date, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
Important de precizat, un alegător nu va putea vota la o altă secție de votare, din același sector sau din alt sector, decât cea la care este arondat conform domiciliului sau reşedinţei.
De asemenea, dacă în ziua votului, alegătorul se află într-o altă localitate, el nu va putea vota la referendum. Va putea, însă, vota la alegerile prezidențiale, pe liste suplimentare.
La ce oră se deschid și închid secțiile de votare
Secțiile de votare din București se vor deschide la ora 7:00 dimineață și se vor închide la ora 21:00. Votarea va putea fi prelungită, în cazuri excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă se constată că în secțiile de votare se află la rând persoane care vor să își exercite dreptul la vot.
Cum arată cele trei buletine de vot pentru referendumul din București
BULETINUL DE VOT NR. 1 pentru Referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 asupra emiterii autorizațiilor de construire în municipiul București
BULETINUL DE VOT NR. 2 pentru Referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 asupra aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a repartizării între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni
BULETINUL DE VOT NR. 3 pentru Referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 asupra finanțării și implementării unui program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti
Bucureștenii vor răspunde cu „DA” sau „NU” la fiecare din cele trei întrebări de pe cele trei buletine de vot pentru referendum.
Cum votezi la referendumul din București. Procesul efectiv de vot
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinele de vot (trei pentru referendum și unul pentru alegerile prezidențiale). De precizat este că alegătorul poate opta dacă dorește să opteze pentru referendum și alegerile prezidențiale, numai pentru referendum sau numai pentru alegerile prezidențiale.
Votul se va desfășura în cabine închise. Pentru referendum, alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe căsuța „DA” sau pe căsuța „NU”, în funcție de opțiunea aleasă, pe fiecare din cele trei buletine de vot .
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinele de vot în urnele corespunzătoare, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT.
În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
În ce condiții este anulat votul
Votul este considerat nul în următoarele situații, conform Legii 370/2004:
- nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
- buletinele de alt model decât cel legal aprobat;
- buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;
Votul este considerat valabil:
- dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă;
- dacă tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- dacă ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- buletinele de vot cu ştersături sau care sunt acoperite prin scriere nu sunt nule, dacă se respectă condițiile de mai sus.
În ce condiții este validat referendumul local din București
Legea 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului stabilește două condiții pentru ca un referendum local să fie validat, și anume:
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.