Reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale vin cu o serie de recomandări despre cum poți afla cu ușurință date despre prezența la urne la alegerile prezidențiale sau cât de aglomerată este secția la care vrei să votezi prin accesarea site-ului Autorității Electorale Permanente.
Urmărește pe euronews.ro:
- LIVE Alegeri prezidențiale România 2025 - turul 1
- LIVE Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2025 - turul 1
Serviciul de Telecomunicații Speciale a efectuat sâmbătă ultimele pregătiri înainte de alegerile prezidențiale. În fiecare județ au fost înființate centre de suport pentru personalul din secțiile de votare.
„Colegii mei vor rămâne pe toată durata desfășurării procesului electoral astfel încât să le ofere îndrumare pe linie tehnică celor care întâmpină diferite situații în utilizarea echipamentelor pe care le-au primit de la instituția noastră.
De asemenea, e important că spunem că la un singur număr de telefon, atât președinții secțiilor de votare, cât și operatorii de calculator pot primi asistență pe linie tehnică de la STS pentru operațiuni electorale de la Birourile electorale de circumscripție superioară. De asemenea, la sfârșitul zilei de votare, când se completează procesele verbale, aceștia tot la același număr de telefon pot fi transferați la Institutul Național de Statistică.
De asemenea, tot la același număr de telefon se semnalează și posibilele situații de vot ilegal”, a explicat purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chirca, pentru Euronews.
Reprezentantul STS a dat asigurări că experții instituției au luat măsuri sporite pentru a preveni posibile atacuri cibernetice în timpul alegerilor.
„Zilnic sunt atacuri pe care le blocăm. Vorbim strict despre infrastructura administrată de STS. Inclusiv pentru acest proces electoral, toate sistemele informatice au fost dezvoltate cu un nivel ridicat de securitate cibernetică. De asemenea, toate echipamentele de comunicații, de tehnologia informației și de securitate au fost configurate de echipe multidisciplinare, de specialiști în dezvoltare software, de specialiști în securitate cibernetică, astfel încât activitatea să se desfășoare în parametri normali”, a mai precizat Cătălin Chirca.
Cartea de identitate, validată în secție înainte de votare
„Ne-am obișnuit deja când ne ducem în secția de votare să fim întâmpinați de operatorul care ne validează cartea de identitate cu ajutorul tabletei. Faptul că toate aceste tablete sunt sincronizate în cadrul unui sistem informatic, ne oferă și un plus de transparență pentru că pe site-ul prezenta.roaep.ro putem vedea în timp real ,pe toată durata desfășurării de votare, prezența în fiecare secție de votare din țară și din străinătate.
De asemenea, la sfârșitul zilei de vot, pe măsură ce sunt completate și transmise procesele verbale acestea sunt și publicate și afișate. Sunt vizibile de absolut orice persoană interesată pe acest site de transparență”, a mai spus reprezentantul STS.
Cum poți afla informații despre prezența la urne sau cât de aglomerată este secția de votare
„Platforma oferă mai multe funcționalități, printre acestea sunt cele de a selecta anumite criterii după care vrem să vedem prezența și, cel mai la îndemână, putem spune că putem selecta o singură secția de votare și să vedem care este încărcarea pe această secție. De exemplu, în ziua votului vreau să văd cât de aglomerat este la secția de votare la care eu am fost arondat. Intru pe acest site prezenta.roaep.ro. Selectez statisticile și acolo îmi selectez exact secția de votare pe care vreau să o urmăresc. Acolo putem să vedem filtre despre mediul rural, mediul urban, despre femei și bărbați. La fel, tot aici vom găsi după ora 21:00 și procesele verbale centralizate pe măsură ce acestea sunt transmise din secțiile de votare”, a menționat Chirca.