Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum interpretează Kremlinul vizita lui Joe Biden în Polonia. Istoric: ”Se vorbește despre intrarea de facto a țărilor NATO în războiul cu Rusia”

Istoricul Costin Ciobanu a vorbit în direct la Euronews România despre mizele vizitei pe care președintele american Joe Biden o va efectua în Polonia, începând de luni, pentru a marca un an de la declanșarea războiului din Ucraina. Analistul de politică internațională a explicat că liderul de la Casa Albă va reitera, cel mai probabil, sprijinul pe care Occidentul îl acordă țării conduse de Volodimir Zelenski. De asemenea, el a evidențiat că „se vorbește despre intrarea de facto a țărilor NATO în războiul cu Rusia. Este un narativ care este foarte pe placul Kremlinului”.

Președintele american Joe Biden este așteptat luni în Polonia, iar în următoarea zi va susține un discurs pentru a reitera sprijinul SUA și al Occidentului pentru Ucraina. Tot marți, președintele rus Vladimir Putin are programat un discurs în Adunarea Federală Rusă. Alegerea datei este o „coincidență”, consideră istoricul Costin Ciobanu.

Cred că este o coincidență alegerea acestei date. Vizita președintelui american era anunțată încă din ianuarie, așa cum a fost publicată pe sursele americane.

În ceea ce privește discursul președintelui rus, acesta vine exact la un an de zile când am avut acel celebru discurs privind recunoașterea independenței celor două oblasturi (regiuni) Lugansk și Donețk care în septembrie au fost incorporate în Federația Rusă.

Cred că este foarte bună ocazie pentru a vedea contrastul dintre cele două discursuri, această opoziție dintre discursul lumii libere care susține Ucraina și narativele Kremlinului pentru justificarea acestei război”, a declarat Costin Ciobanu.

Rusia ar putea lansa atacuri masive în ziua de 24 februarie. ”Vor să frângă această rezistență a ucrainenilor”

Istoricul a precizat că este „probabil să vedem în zilele următoare astfel de atacuri” din partea Rusiei.

”Acest atac ar avea sens în contextul războiului total pe care Federația Rusă l-a declanșat după primele luni ale războiului. La început au avut un război rapid prin care au încercat să doboare regimul de la Kiev, apoi au declanșat un război prin care țintesc foarte multe infrastructura critică, populația civilă.

La Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american a vorbit despre crimele împotriva umanității produse de ruși.

Vor să frângă această rezistență a ucrainenilor. Astfel de atacuri nu sunt în măsură să frângă rezistența celor atacați. De cele mai multe ori are loc un efect advers”, a mai precizat analistul de politică internațională.

Istoric: Biden încearcă să capitalizeze intern sprijinirea Ucrainei

„Sunt două lucruri pe care le putem spune despre rațiunea acestei vizite (a președintelui Biden în Polonia). Una poate fi citită înc cheie internațională care ne interesează mai mult pe noi și cealaltă în cheie de politică internă.

Dacă Ucraina a rezistat în acest an, acest lucru s-a bazat pe două lucruri: curajul și modul de organizare al Armatei ucrainene și în al doilea rând a fost sprijinul care a venit dinspre Vest. Aici, Statele Unite și-au asumat un rol decisiv de leadership.

În acest moment, teoria victoriei pentru Federația Rusă este că Vestul se va plictisi să susțină Ucraina și nu vor mai furniza arme care vor reuși să destabilizeze frontul.

Președintele american vine într-un moment simbolic în care arată că Vestul rămâne alături de Ucraina pe termen lung și că nu se teme de ceea ce vorbește Moscova aproape de escaladare. (...)

Președintele Biden încearcă să capitalizeze intern acest leadership pe care SUA și l-au asumat în contextul războiului din Ucraina. Biden a fost foarte criticat după retragerea eșuată din Afghanistan din 2021.

Această implicare în Ucraina poate fi folosită în contextul în care se așteaptă lansarea candidaturii pentru cel de-al doilea mandat”, a mai precizat Ciobanu.

De asemenea, istoricul a vorbit despre reuniunea în format București 9, organizată cu prilejul vizitei președintelui american Joe Biden în Polonia. ”Nu este doar un mesaj pentru Polonia, dar și pentru țările din Flancul Estic care sunt direct vizate de o potențială escaladare, foarte improbabilă în acest moment, din partea Moscovei”, a explicat el.

Totodată, istoricul Costin Ciobanu a amintit că premierul ungar „Viktor Orban pare oaia neagră a Europei și pionul Kremlinului în ceea ce privește decizia privind sancțiunile” aplicate de Occident Rusiei.

Chiar acum câteva zile am văzut că se vorbește despre intrarea de facto a țărilor NATO în războiul cu Rusia. Este un narativ care este foarte pe placul Kremlinului.

Știm foarte clar că și în livrare de armament, SUA și UE au impus anumite restricții Ucrainei pentru a nu atinge teritoriul rus. Există și o încercare din partea liderului maghiar de a folosi acest război ca o justificare pentru problemele economice interne din Ungaria.

Ungaria se confruntă cu probleme economice semnificative. Are o inflație fără precedent. În primul trimestru din acest an, este undeva la 20-30%. Creșterea economică pentru 2023 va fi de 1%. În acest context se aude din partea regimului de la Budapesta acest narativ: suntem într-o situație economică complicată din cauza războiului”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE