Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia. Cum era folosită platforma Spotify pentru a spăla bani

Patru membri ai unor bande din Stockholm, precum și un anchetator anonim al poliției, au vorbit cu ziarul suedez Svenska Dagbladet despre cum au ascuns mai multe venituri obținute din afaceri cu droguri, crime la comandă și jafuri prin intermediul aplicației Spotify, relatează Euronews.com.

Care era procesul?

Infractorii plăteau mai întâi muzicienii printr-o tranzacție într-o criptomonedă, care este mult mai greu de urmărit decât o plată tradițională. Artiștii erau apoi plătiți pentru streamingul melodiilor lor, iar infractorul putea colecta banii. 

"Spotify a devenit o mașină bancară pentru infractori", a declarat anchetatorul citat în raportul SvD.

Platforma muzicală a asigurat totuși AFP că "mai puțin de 1% din toate fluxurile de pe Spotify au fost determinate ca fiind artificiale", adăugând că orice cifre manipulate sunt "atenuate cu promptitudine înainte de orice plată".

Potrivit SvD, un milion de stream-uri generează între 40.000 și 60.000 de coroane suedeze, ceea ce reprezintă aproximativ între 3.450 și 5.180 de euro.

Sistemul de redevențe al Spotify a fost criticat recent pentru că permite utilizatorilor să păcălească sistemul, în loc să canalizeze veniturile către artiștii adevărați.

Directorii JPMorgan au estimat că 10% din toate transmisiunile de pe platformă sunt generate de ascultători automați și că utilizatorii Spotify ar putea câștiga 1.200 de dolari pe lună ascultându-și propria melodie pe repeat. Teoria a fost relatată pentru prima dată în Financial Times luna trecută, dar directorul executiv al Spotify, Daniel Ek, a respins de atunci aceste afirmații.

Site-ul web al Spotify precizează: "Contrar a ceea ce ați auzit, Spotify nu plătește drepturi de autor artiștilor în funcție de un tarif per-play sau per-stream. Plățile de redevențe pe care le primesc artiștii ar putea varia în funcție de diferențele în ceea ce privește modul în care muzica lor este difuzată sau de acordurile pe care le au cu casele de discuri sau cu distribuitorii."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE