Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum au reacționat politicienii vizați de dosarul 10 august după declarațiile Gabrielei Scutea

Fostul premier Viorica Dăncilă spune că era în vacanță pe 10 august, ziua în care a avut loc mitingul din Piața Victoriei, reprimat violent de forțele de ordine. Un alt decident de la acel moment, viceprimarul Aurelian Bădulescu, spune că este neîncrezător că adevărul despre 10 august se va afla, iar Liviu Dragnea, fost lider al PSD, continuă să susțină ipoteza unei lovituri de stat.

Reacțiile vin după ce procurorul general nu a exclus ca persoanele cu putere de decizie din spectrul politic de la acea vreme să fie audiate în dosarul redeschis de procurorii militari.

”În acel moment, eram in concediu. Nu eram în țară, îi delegasem atribuțiile lui Paul Stănescu”, a precizat Viorică Dăncilă pentru Euronews România.

Paul Stănescu era în 2018 vicepremier și ministru al Dezvoltării. Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, Dăncilă i-a delegat lui Stănescu ”atribuțiile premierului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României în perioada 6-13 august 2018”.

În concediu, era pe 10 august 2018 și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Ea l-a lăsat în locul său pe viceprimarul Aurelian Bădulescu, audiat până acum de două ori de procrori.

”Cu siguranță, dacă se impune și procurorul de caz consideră că declarația mea poate aduce lucruri în plus sau trebuie lămurită, fără niciun fel de probleme eu mă pun la dispoziția organelor de urmărire penală pentru a se afla adevărul despre 10 august. Dar, atenție, nu știu în ce măsură adevărul de la 10 august va fi aflat, având în vedere că, din păcate, sunt actori care, și de o parte, și de alta, la acea dată au amplificat și au întreținut evenimentele de la 10 august. Eu am răspuns doar la întrebările puse de procurori”, a spus Bădulescu pentru Euronews.

La rândul său, liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, principala țintă a protestatarilor din PIața Victoriei, a susținut într-un interviu pe platforma DC News că jandarmii nu au făcut altceva decât să apere ordinea publică și a readus în discuție teoria potrivit căreia pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Sute de protestatari pașnici au fost răniți și au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea adunată în Piața Victoriei. Oamenii au protestat împotriva repetatelor tentative ale PSD-ului condus de LIviu Dragnea de a modifica legile justiției și Codurile penale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE