Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza refugiaților din Bruxelles. Tot mai mulți migranți dorm pe stradă, în așteptarea unui adăpost

Criza refugiaților se agravează în Bruxelles, cu tot mai mulți imigranți care dorm în stradă în așteptarea acceptării solicitării de azil.

Centrele sunt pline, oamenii trăiesc de luni întregi în corturi improvizate, iar speranța că problema va fi rezolvată în viitorul apropiat se pierde.

În apropierea Cartierului European din Bruxelles, zonă centrală care găzduiește importante instituții ale Uniunii Europene, o criză a azilului este în continuă creștere.

Tabără improvizată în Bruxelles

Refugiații au improvizat o tabără de-a lungul canalului capitalei belgiene și înfruntă frigul iernii, în așteptarea unui răspuns de la centrul de primire a solicitanților de azil, cunoscut sub numele de Le Petit Chateau (n.red. Micul Castel).

Din păcate, procesul este anevoios. Mulți dintre cei 250 de oameni primiți în centru au așteptat luni de zile să se înregistreze, nevoiți să locuiască în stradă, cu acces limitat la hrană și apă.

Fedasil, agenția guvernamentală responsabilă cu primirea solicitanților de azil în Belgia, spune că rețeaua lor de locuințe este plină. Mohammed, un somalez în vârstă de 30 de ani care a înfruntat călătoria cu barca peste Mediterană, așteaptă un răspuns de 6 luni.

Mohammed, solicitant de azil din Somalia: "E foarte greu pentru că nu am nimic. Nu am casă. Nu am bani. Nu am loc de muncă. Banii sunt foarte importanți, când muncești este mai bine și nu știu cum pot merge la muncă când nu am o casă în care să pot dormi. De asemenea, ceva [ajutor] social, când nu îl ai, cum te poate ajuta? Nu poți lucra, asta este marea mea problemă."

Politicienii nu sunt dornici să ajute refugiații

Pentru Medici fără Frontiere, problema nu este doar lipsa adăposturilor. Organizația, care a amenajat o duzină de toalete mobile și o chiuvetă cu apă potabilă, spune că politicienii pur și simplu nu sunt dornici să ajute solicitanții de azil pentru că nu este o inițiativă care le-ar asigura voturi.

Jean-Paul Mangion, Coordonator, Medici Fără Frontiere Belgia:În prezent, nu există voință politică pentru a găsi o soluție la această problemă. Nu este o problemă simplă și nu este o problemă ușor de rezolvat deoarece, chiar dacă ai pune la dispoziție noi locuințe, acestea ar fi rapid ocupate de noile persoane care sosesc. Există multe blocaje în sistemul de azil care trebuie rezolvate. În momentul de față, pentru acești oameni există o soluție foarte simplă, anume a cere diferitelor comune ale Belgiei să ia un număr de persoane și, practic, să distribui toate cele aproximativ 3000 de persoane care așteaptă acum un centru, în comunele Belgiei.”

Autoritățile belgiene au declarat pentru Euronews că voința politică există și că fac toate eforturile posibile, dar organizația Medici fără Frontiere spune că nu se așteaptă la o soluție prea curând, deși un nou aflux de refugiați este așteptat pe măsură ce vremea se încălzește.

În plus, cum majoritatea liderilor UE caută soluții pentru a împiedica oamenii să intre în Europa mai degrabă decât pentru a-i ajuta pe cei care sunt deja aici, problema solicitanților de azil s-ar putea agrava.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE