Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza locuințelor în Europa: Trebuie să așteptați 6 luni pentru a închiria o garsonieră în Paris

Multe orașe europene se confruntă cu o criză în ceea ce privește numărul de apartamente disponibile pentru o populație în continuă creștere.

Capitala franceză nu face excepție. Cu toate acestea, deși nu este un fenomen nou, piața închirierilor nu a fost niciodată atât de tensionată.

Este nevoie în medie de șase luni pentru a găsi, a te muta și a închiria o garsonieră mobilată în Paris, iar prețurile chiriilor au crescut cu 1% în al treilea trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate de agenția imobiliară Lodgis.

Această creștere limitată poate fi explicată prin faptul că chiriile au fost plafonate la Paris începând din 2019. În alte mari orașe franceze, creșterea a fost mult mai mare: Peste 10% în Bordeaux și aproape 15% în Aix-en-Provence, potrivit Lodgis.

Pentru a încerca să abordeze această problemă, guvernul francez va prelungi împrumuturile cu dobândă de 0% pentru familiile cu venituri mici și le va deschide anul viitor unui număr mai mare de persoane, pentru a le ajuta să intre pe scara imobiliară.

Aproape trei sferturi (73%) dintre profesioniști au raportat o scădere a numărului de proprietăți disponibile pentru închiriere în comparație cu anul trecut, potrivit unei declarații a Federației Naționale a Imobiliarelor din Franța (FNAIM), iar 66% au constatat, de asemenea, o creștere a cererii.

Criza imobiliară în curs de desfășurare în Europa

Parisul nu este singurul oraș european care se confruntă cu un deficit sever de locuințe.

În Londra, chiria medie pentru un apartament cu o cameră în centrul orașului este acum de aproape 2 500 de euro pe lună. Suma este de peste trei ori mai mare decât salariul mediu lunar din Marea Britanie.

Același lucru se întâmplă și în Amsterdam, unde chiria medie este de peste 1.500 de euro pe lună, de peste două ori mai mult decât salariul mediu din Olanda.

Gospodăriile cu venituri mici și tinerii sunt cei care resimt cel mai acut impactul crizei imobiliare.

Pentru a face față situației, unele orașe au optat pentru soluții diferite.

Viena, Paris, Amsterdam și Amsterdam și alte orașe au decis să ia măsuri drastice împotriva închirierilor de tip Airbnb, despre care se crede că alimentează lipsa proprietăților locative disponibile pe piață.

Berlinul a ridicat interdicția privind Airbnb, dar regulile stricte - aplicate cu amenzi mari - rămân.

O altă soluție este impozitarea proprietăților vacante pentru a-i descuraja pe proprietari să țină locuințele goale și pentru a-i convinge să le închirieze.

În Europa, Spania a deschis calea cu prima sa lege națională privind "dreptul la locuință" - adoptată anul trecut - care include o taxă pentru proprietarii care lasă locuințele nelocuite pentru perioade lungi de timp.

Guvernul francez a urmat în acest an cu o taxă similară pentru orașele cu peste 50.000 de locuitori.

De cealaltă parte a Atlanticului, Vancouver din Canada și Washington DC din SUA au adoptat o măsură similară, iar alte orașe, precum San Francisco și Honolulu, iau în considerare aceeași măsură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE