Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică din Europa, proba pe locuințe: englezii stau în cele mai slab izolate case. Norvegienii o duc cel mai bine

Îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor a devenit din ce în ce mai importantă în multe țări, având în vedere creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie.

Dar nu toți cetățenii resimt frigul - sau presiunea facturilor la energie - în același mod. Cercetări recente arată că pierderile de temperatură din locuințe variază considerabil în Europa.

Aceste diferențe se datorează calității izolației clădirilor, deoarece temperaturile exterioare au fost standardizate la 0 °C pentru toate țările analizate.

Englezii locuiesc în cele mai slab izolate case

Pierderile de temperatură din locuințe sunt cele mai mari în Regatul Unit. 37% dintre locuințele din Regatul Unit au fost construite înainte de 1946.

O companie de gestionare inteligentă a climei locuinței (Tado°) a examinat 80.000 de locuințe din 11 țări europene în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020 pentru a ajunge la această concluzie.

Compania a constatat că o locuință din Marea Britanie cu o temperatură interioară de 20 °C și o temperatură exterioară de 0 °C pierde în medie 3 °C după cinci ore.

Norvegia și Germania, primele în topul eficienței energetice

Norvegia, cu 0,9 °C, și Germania, cu 1 °C, sunt țările cu cele mai mici pierderi de temperatură în locuințe.

Vedem, în clasament, cum locuințele din Marea Britanie pierd căldură de trei ori mai repede decât casele din aceste state. Urmeaază Belgia (2,9 °C), Franța (2,5 °C), Țările de Jos (2,4 °C) și Spania (2,2 °C). Pierderile de căldură sunt mai mari în aceste cinci țări decât pierderea medie (1,8 °C) pentru toate țările evaluate.

Suedia, Danemarca și Austria au pierderi medii de temperatură în locuințe de 1,2 °C. În Italia, această valoare este de 1,5 °C.

Pierderea temperaturii la domiciliu după 5 ore

(cu o temperatură de 20 °C în interior și 0 °C în exterior)

Vechimea unei locuințe are o mare influență asupra pierderilor de căldură, precum și asupra unei serii de alte măsuri de eficiență energetică.

În Regatul Unit, cercetările efectuate de Oficiul Național de Statistică - pe baza certificatelor de performanță energetică - arată că, în cazul locuințelor vechi, costurile energetice sunt mai mult decât duble față de cele ale locuințelor noi.

În Anglia, în 2019, costul mediu estimat al energiei pe an pentru o locuință mai veche a fost de 885 de lire sterline (1.028 de euro), față de numai 399 de lire sterline (463 de euro) pentru o locuință mai nouă.

Institutul Regal al Arhitecților Britanici (Royal Institute of British Architects - RIBA) a pledat pentru izolarea în masă a suburbiilor interbelice din Anglia.

"O proporție foarte mare dintre acestea nu au suferit modificări ale pereților de la construcție, ceea ce înseamnă că nu au nicio izolație", se arată într-un raport al RIBA. S-a calculat că o izolație adecvată în 3,3 milioane de locuințe interbelice ar putea reduce emisiile de carbon ale țării cu patru procente.

Majoritatea locuințelor au fost construite înainte de apariția primelor reglementări termice

Majoritatea clădirilor rezidențiale din UE au fost construite înainte de introducerea primelor norme termice, în anii 1970. Aceste măsuri de eficiență energetică au fost introduse după crizele petroliere provocate de războiul și tulburările politice din Orientul Mijlociu.

În UE, 23% dintre locuințe au fost construite înainte de 1945, iar 26% au fost construite între 1945 și 1969, potrivit cifrelor din 2014. Aceasta înseamnă că 49% dintre locuințe au fost construite înainte de 1970. Doar 23% au fost construite după 1990.

Care sunt țările europene care au cele mai vechi case?

Dacă ne uităm la ponderea locuințelor construite înainte de 1945, Marea Britanie se află în fruntea listei, cu 36,5%, urmată de Belgia (33,9%) și Danemarca (31,9%).

Cipru are cea mai mică pondere a locuințelor construite înainte de 1945, de numai 3%. În Grecia, aceasta este de 7,3%, urmată de România (11,1%). În 13 țări din UE, ponderea locuințelor construite înainte de 1945 este de peste 20%.

De asemenea, Regatul Unit se află în fruntea listei în ceea ce privește locuințele construite înainte de 1970, cu 62%. Suedia (60,5%), Germania (59,4%) și Lituania (59,1%) urmează îndeaproape Regatul Unit. Această cifră este, de asemenea, ridicată în Danemarca (58,9%) și Belgia (58,5%).

Există doar șase țări în care mai puțin de o treime din locuințe au fost construite înainte de 1970. Acestea sunt Cipru, Grecia, Spania, Irlanda, Malta și Finlanda.

Ce țări europene au cele mai noi locuințe?

Ponderea locuințelor construite între 1990 și 2014 este cea mai mare în Cipru. Mai mult de jumătate dintre locuințele (54,2%) de pe această insulă au fost construite după 1990. Aceasta este urmată de Irlanda (45,2%) și Luxemburg (41,6%).

Lituania, Slovacia și Letonia au cele mai mici procente de locuințe construite după 1990, mai puțin de 13%. În UE, în 2014, 22,6% din locuințe au fost construite după 1990.

Comisia Europeană a prezentat Planul REPowerEU pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Planul subliniază, de asemenea, importanța izolării clădirilor.

Prin urmare, Comisia îndeamnă statele membre să utilizeze pe deplin măsurile de sprijin, cum ar fi cotele reduse de TVA pentru sistemele de încălzire de înaltă eficiență și pentru izolarea clădirilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE