Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică schimbă târgurile de Crăciun. Ce măsuri au luat orașele europene pentru a reduce consumul

Criza energetică nu ne va fura spiritul Crăciunului, spun organizatorii mai multor târguri din Europa. Ei s-au solidarizat și iau măsuri pentru a micșora consumul, dar se străduiesc totuși să creeze o poveste pentru vizitatori. Pentru prima data în istoria târgurilor de Crăciun la Londra, Copenhaga sau Lisabona, luminițele nu vor fi aprinse non-stop, ci doar pentru câteva ore.

Pe Oxford Street, decorațiunile au fost instalate la începutul lunii noiembrie. În acest an, luminițele se vor aprinde după-amiaza și se vor stinge la ora 23:00.

„Folosim LED-uri care sunt alimentate cu energie regenerabilă. Pe lângă asta, multe decorațiuni au fost gândite în așa fel încât să poată fi folosi mai mulți ani la rând. Deci le vom refolosi,” a declarat o femeie.

Stingerea luminilor pe parcursul nopții

Vizitatorii nu sunt deranjați de faptul că decorațiunile sunt aprinse doar după-amiaza și seara.

„Oricum luminițele se văd numai când e întuneric. Evident, orice gest care aduce o economie va fi apreciat de noi toți,” a declarat un bărbat.

Și pe bulevardul Champs Elysees din Paris, vor fi instalate LED-uri, dar abia în 20 noiembrie și nici acestea nu vor fi lăsate să lumineze toată noapte. Aceleași măsuri au fost luate și în Lisabona, unde decorațiunile vor fi stinse la miezul nopții.

Autoritățile din Copenhaga au împărțit programul în doua - în timpul săptămânii orașul decorat de sărbătoare va fi luminat pana la ora 22:00, iar în weekend pana la 24:00. Organizatorii târgurilor din Praga nu intenționează să scoată mai puține decorațiuni pe străzi sau să facă economii prin stingerea acestora pe parcursul nopții, dar au optat pentru beculețe cu consum mai mic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE