Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza alimentară crește prețurile. Klaus Iohannis: „Noi credem că România nu va avea probleme cu alimentele”

Criza alimentară provocată de războiul din Ucraina îngrijorează întreaga lume, iar România va avea și ea de suferit, este părerea experților, dar și a oamenilor de rând.

Șeful statului nu împărtășește însă temerea generală legată de deficitul de alimente. Țara noastră nu va avea asemenea probleme cu stocurile, spune Klaus Iohannis, însă de scumpiri tot vom fi afectați.

România este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Uniunea Europeană, alături de state ca Franța și Germania. Cu o agricultură care produce mai mult decât necesarul intern, România pare ferită de criza alimentară care se prefigurează la nivel mondial.

”Noi credem că România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că nu vom avea efecte ale crizei alimentare, fiindcă preţurile angro la alimente de exemplu, în plan global, au crescut cu aproape 20%. Acest lucru se va reflecta într-o anumită formă şi la noi.”, a declarat Klaus Iohannis.

Până la scumpirile provocate de o cerere mai mare de alimente, românii se confruntă cu prețuri mai mari de mai bine de jumătate de an.

În mai, produsele alimentare costau în medie cu 14% mai mult decât anul trecut, cu un vârf de 50% în cazul cartofilor. În același interval s-a scumpit și uleiul, cu 44%, dar și făina, cu 30%.

Principala măsură luată de Banca Națională, creșterea dobânzii cheie până la 4,75%, nu va stopa însă majorarea prețurilor. Inflația va crește în continuare, este părerea unanimă a specialiștilor, inclusiv a guvernatorului BNR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE