Creșterea TVA, tensiune între președinte și premier. Nicușor Dan spune că măsură asumată de Guvernul Bolojan „putea să nu fie luată”

Mai puțin de o lună a trecut de la învestirea guvernului, și deja vedem primele tensiuni între președinte și premier: Nicușor Dan și Ilie Bolojan se contrazic pe tema creșterii TVA. Șeful statului spune că majorarea TVA putea fi amânată.

14/07/2025 , 17:55

Nicușor Dan: „Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără creșterea TVA, era nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri și discuții”

„Măsurile fiscale adoptate acum reprezintă o situație provizorie! Economia românească are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare, cu atât mai mult cu cât, dacă nu facem greșeli, la finalul anului 2026 țara noastră va intra în OCDE.

Asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși, am promis că facem reforme, le vom face, astfel încât situația financiară a României să se redreseze”, a scris președintele României, pe Facebook.

Nicușor Dan: „Nu s-a început cu corecția privilegiilor înainte de măsuri care să afecteze toată populația”

„Pentru a participa la acest efort colectiv, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu la rectificarea bugetară pentru 2025.

Nu s-a început cu corecția privilegiilor înainte de măsuri care să afecteze toată populația din cauza unei presiuni a timpului pentru piețele financiare, care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile. Singura soluție credibilă pentru aceste piețe acum a fost că vor crește veniturile la buget.

În momentul învestirii, angajamentul Guvernului a fost că nu va majora TVA și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără creșterea TVA, era nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri și discuții, cu Comisia, cu agențiile de rating, și astfel s-ar fi putut evita majorarea TVA. Însă după numire, toate deciziile au intrat în atributul Guvernului”, a precizat Nicușor Dan.

Nicușor Dan, 14 iulie 2025: „Pe chestiunea TVA-ului, angajamentul guvernului în momentul în care a fost învestit a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie și vom vedea dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să treacă de această perioadă fără majorarea TVA, era nevoie de un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată.

De cealaltă parte, Ilie Bolojan spune că e o măsură fără de care nu putea fi redresat parcursul economic al țării.

Ilie Bolojan, 2 iulie 2025: „La instalarea acestui Guvern, domnul președinte ne-a solicitat, pe bună dreptate, să facem tot ceea ce este posibil pentru a nu crește TVA și pentru a ne concentra în principal pe reduceri de cheltuieli, pe optimizări de investiții. Și acestea se vor face, în așa fel încât să nu mai punem să spunem o povară suplimentară pe români. Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții în toată această perioadă legate de pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care Guvernul și-o asumă în așa fel încât să evităm un risc de retrogradare iminent, pe care nu ni-l putem permite pentru țara noastră, pentru că pagubele ar fi incomparabil mai mari, în primul rând pentru cetățenii de rând.”

Peste o lună de negocieri între Nicușor Dan și partide pe tema măsurilor fiscale

Înainte de învestirea Guvernului Bolojan, timp de mai bine de o lună s-au purtat discuții, negocieri și analize la Palatul Cotroceni între partidele de coaliție și președinte, tocmai pentru a lua cele mai bune măsuri și a salva economia. De asta a fost și condiționată numirea premierului.

Pachetul de măsuri fiscale l-am aflat abia în momentul în care Guvernul Ilie Bolojan și le-a asumat în Parlamentul României. Printre măsuri, majorarea TVA la 21%, în ciuda faptului că președintele Nicușor Dan a promis în campanie că acest lucru nu se va întâmpla.

Putea fi evitată creșterea TVA?

Pentru a înțelege dacă și cum putea fi evitată creșterea TVA, Euronews România a discutat cu Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, asociația analiștilor financiari.

Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Creșterea TVA, de la 19 la 21%, pe lângă cele două puncte de TVA pe care le adaugă la prețuri, dă și un semnal pe partea de anticipație inflaționistă. Toată lumea știe: da, vor crește prețurile. Și atunci cumva ele chiar vor crește, dacă sunt anticipații că vor crește. Probabil o să vedem din această lună majorări de prețuri.

Altceva s-ar fi putut face. Cota efectivă de TVA e undeva în jur de 14%. Nouă ne trebuiau 2-3 puncte de creștere de cotă efectivă de TVA. O puteam face majorând cotele reduse către cea standard, fără să o majorăm pe cea standard. Asta se putea face. Măcar nu dădeam semnalul pe partea de anticipații.

Evaziunea pe TVA cred că era primul lucru la care trebuia să ne uităm. Sunt 8 miliarde de euro evaziune pe TVA. Undeva la peste 30% din total TVA ce trebuie colectat. De departe, cel mai mare din Europa. Practic, noi creștem o taxă pe care nu o colectăm. Întâi trebuia să luăm măsuri să o colectăm și apoi să vedem dacă e nevoie să o mai creștem.

Taxarea inversă. Ea este deja aplicată în sectoarele considerate cu risc mare de evaziune - medicamentele, construcțiile, agricultura. Este aplicată pentru că reduce evaziunea fiscală. Puteam să o extindem către toate bunurile.

Crescând taxele, tot pe bunii platnici, punem presiune și mai mare. Ceea ce nu e absolut deloc corect”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE