Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește gradul de sărăcie în Italia. Din ce în ce mai multe persoane nu-și pot permite să cumpere articole esențiale

Numărul italienilor care trăiesc în sărăcie absolută a crescut dramatic în ultimii 10 ani, potrivit unui nou raport publicat de institutul național de statistică al țării. Concret, peste 5 milioane de oameni și mai mult de 2 milioane de familii au un venit sub pragul sărăciei.

Alimente esențiale pentru cei care au nevoie

Arată ca un supermarket obișnuit, însă nu e așa. Este unul dintre puținele magazine din capitala italiană care le dă alimente gratuit celor nevoiași. Potrivit institutului național de statistică al țării, anul trecut, 1 din 12 italieni a trăit în sărăcie absolută. Iar aceste cifre sunt în creștere. Din ce în ce mai multe persoane nu-și pot permite să cumpere articole esențiale, precum alimente sau îmbrăcăminte. Vittoria este una dintre ele. Ea are o pensie de doar câteva sute de euro și apelează lunar la ajutorul dat de magazinul destinat săracilor.

Vittoria Luciani: ”Mulțumesc lui Dumnezeu că am o casă pe care mi-au lăsat-o părinții mei, dar cei care câștigă în jur de 400 de euro pe lună și trebuie să plătească chiria, mâncarea și facturile la utilități, ei bine, puteți să-mi spuneți cum pot supraviețui? Mă simt atât de rușinată pentru că mie mi se pare că cerșesc, așa că de multe ori am ales să nu vin și să sar peste o masă.”

Margherita lucrează pentru o organizație caritabilă, care a pus bazele proiectului. Grupul livrează pachete cu alimente pentru mii de familii.

Margherita Venditti, director organizație caritabilă: ”De la primul lockdown (n.red. carantină), activitatea noastră a crescut în mod spectaculos și, odată cu aceasta, am primit un număr sporit de donații. Astfel, am trecut de la 150 de gospodării pe lună la aproximativ 800 în fiecare weekend. De la începutul războiului din Ucraina, cererea a crescut vertiginos, iar creșterea este constantă.”

Care sunt cauzele acestei situații?

Din ce în ce mai mulți oameni se bazează, în fiecare lună, pe acest tip de sprijin. Iar principala cauză a acestei situații este creșterea bruscă a costului vieții.

Giovanni Farese, decan al Școlii Superioare de Economie: ”Există două tipuri de factori. Unul este pe termen scurt, inflația ridicată fiind principalul. După cum știm, inflația afectează salariile fixe și persoanele cu venituri mici. Apoi, există cauze structurale. Creșterea scăzută este una dintre ele. Italia este una dintre cele mai mari țări europene a cărei economie nu a crescut prea mult timp. Cealaltă cauză sunt salariile mici.”

Familiile aflate în dificultate dau vina pe guvernul italian și pe micșorarea recentă a ajutoarelor sociale. Potrivit Eurostat, mai mulți italieni sunt expuși riscului de a suferi de sărăcie decât media locuitorilor Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE