Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc tensiunile în jurul Taiwanului. Beijingul și Taipeiul au anunțat noi exerciții militare

Cresc tensiunile dintre China și Taiwan. Beijingul a anunțat că va continua exercițiile militare din apropierea Taiwanului, aplicații care urmau să se încheie duminică. Autoritățile taiwaneze au reacționat și au anunțat, la rându lor, organizarea de exerciții cu muniție reală, simulând apărarea insulei împotriva unei invazii chineze.

China a început aplicațiile militare săptămâna trecută, a doua zi după plecarea din Taiwan a preşedintei Camerei inferioare a Congresului american, Nancy Pelosi. Manevrele cu muniţie reală în mai multe zone din imediata apropiere a Taiwanului îngrijorează Occidentul, dar și țările vecine.

Penny Wong, ministrul australian de Externe a precizat că: „Australia continuă îndemnurile la detensionare, iar acest lucru nu este unul pe care doar Australia îl solicită.  Întreaga regiune este preocupată de situația actuală, întreaga regiune solicită revenirea la stabilitate”.

Totodată, Edgars Rinkevics, ministrul leton de Externe, a subliniat că: „Există un grad de agresivitate în creștere a Chinei, nu numai în această parte a lumii, ci și la nivel global. China urmărește cu mare atenție ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă în Ucraina. Este foarte important să lucrăm împreună și să transmitem același tip de mesaj cu privire la necesitatea de a avea reținere, de a nu exagera în acțiunile lor și de a nu crea un alt punct sensibil regional și global”.

Beijingul acuză SUA că intervin în afacerile sale interne

La finele săptămânii trecute China a acuzat SUA că intervin în afacerile interne ale Beijingului. Prin urmare, Beijingul a declarat că întrerupe dialogul cu SUA pe mai multe chestiuni majore, inclusiv privind schimbările climatice. La rândul lor,  Statele Unite au acuzat China de acțiuni „provocatoare” și „iresponsabile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE